Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение заради извършване на противоконституционна дейност


Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение заради извършване на противоконституционна дейност
21 Ноември 2019, Четвъртък


Става дума за „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност

Автор: Десант

Главният прокурор Сотир Цацаров бе сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност.

Главният прокурор е изпратил справката от ДАНС на компетентната прокуратура - Окръжна прокуратура Благоевград.

Окръжна прокуратура – Благоевград е възложила проверка, след приключването на която е сезиран Окръжен съд - Благоевград с искова молба за прекратяване на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“.

Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

"Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България /каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г./, но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията на Р България", се казва в мотивите на прокуратурата.

Реакцията на главния прокурар дойде след сигнал на военния министър Красимир Каракачанов, който алармира за опити за създаване на македонско малцинство в България. Опасната дейност се извършва от две НПО-та, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задачи, сходни със забранената у нас партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“, казва вицепремиерът и министър на отбраната. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки