Празнуваме въвеждането на Дева Мария в Йерусалимския храм


Празнуваме въвеждането на Дева Мария в Йерусалимския храм
21 Ноември 2019, Четвъртък


В Деня на християнското семейство родители и деца отиват заедно на църква

Автор: Десант

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично. С решение на Светия синод от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

История на празника

Когато Дева Мария навършила три години, родителите й изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели момичето и като стигнали Йерусалимския храм. свещениците и служителите в него  ги посрещнали с пеене на свещени химни. 

Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария я въвел в Светая святих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът. Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана. Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана - майката на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в светото Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела и непрестанно се молела, като така се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгряло Слънцето на правдата.

Когато достигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Мария им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

В Деня на християнското семейство

Днес празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Той напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

​По традиция в този ден цялото семейство заедно отива на църква, което символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

След църквата семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки