Бургаският музей набира дарения за спасяването на ценни икони


Бургаският музей набира дарения за спасяването на ценни икони
20 Ноември 2019, Сряда


Те са откраднати от странджански храмове и са иззети при полицейски акции през 90-те години на ХХ век

Автор: Десант

Позлатени икони на света Богородица и свети Никола, безценни изображения, разказващи истории от Стария завет, както и редки религиозни символи от експозицията в Регионален исторически музей в Бургас спешно се нуждаят от реставрация.

В тази връзка вече четвърта поредна година от музея в морския град организират в рамките на проекта „Българските светци“ дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на безценните зографски творби. 

Повечето от тях датират от края на XIX век и са дело на изтъкнати творци от тревненската иконописна школа и са украсявали църквите в населените места в Странджа планина. Кои точно обаче не се знае, тъй като са били откраднати от храмовете и впоследствие са иззети при полицейски акции през 90-те години на ХХ век. За щастие, така е предотвратено тяхното изнасяне и продажба в чужбина и тези прекрасните християнски шедьоври са се озовали в музейния фонд.



За реставрацията на една икона са нужни между хиляда и близо две хиляди лева. Тази есен за много кратко време от дарители в бургаския музей постъпват над 4 хиляди лева. Но все още тази сума не е достатъчна за реставрацията на всичките 7 икони, за чието спасяване се набират средства. Две от тях са на св. Илия, две на Исус Христос, по една на св. Троица, на св. Мина и на св. Архангел Михаил.

Консервираните и реставрираните досега в резултат на дарителските кампании през последните години икони могат да бъдат видени в историческата експозиция към РИМ-Бургас.



Всеки, който иска да помогне за спасяването на ценните възрожденски светини, може да се обърне към уредниците в бургаския музей. Дарения може да се пускат и в специална кутия в Историческия музей на ул. "Лермонтов" 31.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки