Купуваме за военноморските ни сили минни ловци „Мааслуис“ и „Хелевутслайс“


Купуваме за  военноморските ни сили минни ловци „Мааслуис“ и „Хелевутслайс“
Снимка: Maritime.bg
20 Ноември 2019, Сряда


Съгласно направения в Министерството на отбраната военно-икономически анализ, придобиването на двата кораба е икономически целесъобразно

Автор: Десант

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Договора между правителството на Република България и правителството па Кралство Нидерландия за закупуване на минен ловец „Мааслуис“ клас „Трипарти“ с бордови номер М856 и минен ловец „Хелевутслайс“ клас „Трипарти“ с бордови номер М859.

От българска страна договорът беше подписан на 11 ноември от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, в изпълнение на дадените му правомощия от Министерския съвет с протоколно решение № 45 от 6 ноември 2019 г., с което се одобрява проекта на договора.

Съгласно направения в Министерството на отбраната военно-икономически анализ, придобиването на двата кораба е икономически целесъобразно и ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение на задълженията по осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС.

Шест са минните ловци в състава на Кралския военноморски флот на Нидерландия, установява справка на Maritime.bg. Българското правителство се кани да купи два от тях за близо 2 млн. евро без ДДС. Става дума за серия кораби, въведени в бойно дежурство в периода 1985 – 1989 г.

От холандския флот поясняват, че въпреки над 30-годишната си възраст тези кораби са преминали проект за модернизация. Обновени са всички сензорни системи за откриване на мини, средствата за комуникация, обновени са помещенията на борда, инсталирана е нова пожароизвестителна и система за борба с пожари, интегриран на борда е и център за управление на безпилотни операции.

Междувременно, според информация на източници на Mediapool, транспортирането на двата стари съда ще стане с помощта на тежковоз, тъй като нямаме готови екипажи за тях. Разходите за самия транспорт може да надвишат сумата, за която купуваме двата минни ловци, твърдят източници на изданието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки