Какво вещае повторният цъфтеж на растенията


Какво вещае повторният цъфтеж на растенията
Снимки: Иван Камбуров и Дико Патронов
20 Ноември 2019, Сряда


Докато учените отдават цъфтенето на дръвчетата през есента на необичайно топлото време, то старите хора имат друго мнение

Автор: Силвия Горанова

Животът е чудо! - написа на страницата си във Фейсбук екологът Иван Камбуров от Царево, който публикува красиви снимки на цъфнала през ноември зеленика. Това е явление, което рядко може да се види, коментират негови колеги.



Вечнозеленият реликтен вид, който се среща в Европа единствено на територията на Странджа, цъфти през май и юни.



По това време на годината много туристи избират да правят походи в най-мистичната българска планина именно заради уникалната красота на зелениката. Тази година обаче можем да й се насладим два пъти – през пролетта и през есента.



Друг еколог – лесовъд от Малко Търново, уважаваният от Десант Дико Патронов, пък публикува снимки на повторно цъфнали ягоди, минзухар и ботурче, характерно също за ранната пролет явление.



През последните години се наблюдава склонност към повторен цъфтеж и при семковите и костилковите видове, но най-често се наблюдава при череши, сливи, круши и ябълки. Познато е и при някой декоративни и горски видове, като люляк, акация и др.

Основната причина за това е стрес от климатичните условия през лятото. Това се случва както от продължително засушаване, така и от прекомерна влага. Това е вид реакция, с която някои растения реагират на факторите на околната среда.

Докато учените отдават цъфтенето на дръвчетата през есента на необичайно топлото време, то старите хора имат друго мнение. Те смятат, че цъфтеж по това време на годината е предвестник на сурова зима.

Според народните вярвания Бог дава знаци на човека, предупреждавайки го, с цел да го предпази от бъдещите беди. Всъщност предсказанията за времето са възникнали като отражение на обкръжаващата ни действителност. С течение на годините хората са забелязали, че определени случващи се неща, в последствие имали едно и също значение.

Дали действително ни чака люта зима, предстои да разберем. Преди това обаче можем да използваме още топлите ноемврийски дни и да се насладим на красивите изненади, които ни предлага природата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки