Лекция в бургаския музей представя най-новите разкрития в Обзор


Лекция в бургаския музей представя най-новите разкрития в Обзор
Снимка: РИМ-Бургас
20 Ноември 2019, Сряда


Вече започват да се разкриват следите на някогашната грандиозна крепост, изградена от Източната Римска империя за отпор срещу нахлуващите от североизток нови завоеватели

Автор: Десант

До около средата на миналия век в Обзор над повърхността все още са се виждали останки от величествените стени на късноантична крепост. За съжаление обаче, както на много други места в България, за съвсем кратко време тези свидетелства за славното минало на селищата не само са изравнени със земята, но заради новото строителство са тотално заличени.

С това ясно проличава разликата между реалната действителност и прокламирания български патриотизъм, който трябва да включва и грижите за културно-историческото наследство като източник на национална гордост.

През последните години в Обзор се наблюдава тенденция за силно сътрудничество между кметството и музей „Старинен Несебър”. Новооткритите археологически обекти се обявяват навременното, за да се извърши необходимото проучване, финансирано от Община Несебър.

В резултат, малко по малко започват да се разкриват следите на някогашната грандиозност на тази крепост, която е била част от великата преграда в Източното Старопланиние, изградена от Източната Римска империя за отпор срещу нахлуващите от североизток нови завоеватели. Сред тях са били и нашите предци, които завзели тези територии, за да създадат славната българска средновековна държава.

Кои са най-новите разкрития ще представи музейната лектория, организирана от Регионалния исторически музей в Бургас и представени от археолога Константин Господинов.

Традиционната лектория на бургаския музей ще се проведе тази събота, 23 ноември, от 11:30 ч. в етнографската експозиция на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки