Започна международна научна конференция за Зографския манастир


Започна международна научна конференция за Зографския манастир
Снимки: Българска патриаршия
20 Ноември 2019, Сряда


Целта на форума е да се обсъдят научни открития, направени при работа с ръкописи и документи, съхранявани в светата обител

Автор: Десант

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Международната научна конференция „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“, информират от Светия синод на Българската православна църква.

Форумът е двудневен и включва изследвания по различни теми както за значението на обителта, така и за запазените в нея сборници и литературни паметници. Сред по-интересните доклади са: „Средновековните славянски документи в архива на Зографския манастир – между любопитството на поклонниците и научния интерес", „Зографски старци от първата половина на XIX век", „Водоземни и канализационни съоръжения на българския манастир Зограф" и др.

Конференцията е организирана от Софийския университет и Зографския манастир в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.

Зографската света обител в продължение на векове пази ценни извори за духовната, културната и икономическата история на атонските манастири, българите и Балканите и техните връзки и взаимодействия в по-широк географски ареал.

На форума бе показано и копие на „Хрисовул (ферман) на Лъв Мъдри” – Зографската сводна грамота или летопис.Целта на конференцията е да се обсъдят научни открития, направени при работа с ръкописи и документи, съхранявани в манастира, и да се очертаят перспективите за бъдещи подходи и съпоставителни проучвания.

В продължение на двата дни се представят проекти за издаване на ценни ръкописи и текстове от библиотеката на обителта.

В конференцията вземат участие 54 изследователи от България, Великобритания, Гърция, Русия, Северна Македония, САЩ, Франция и др.

На 20 ноември в Университетската библиотека ще бъде открита изложба, посветена на книжовното богатство на манастира, организирана от библиотеката и обителта.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки