3000 снегорина са готови да чистят през зимата републиканските пътища


3000 снегорина са готови да чистят през зимата републиканските пътища
Снимката е илюстративна
19 Ноември 2019, Вторник


Осигурени са над 83 хиляди тона сол, 112 хиляди тона пясък, 3340 тона химически материали за обработване на пътната настилка

Автор: Десант

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски от 20 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Към момента по опорните пунктове са близо 1800 машини.

В края на октомври АПИ провери готовността на пътноподдържащите фирмите за предстоящия зимен сезон 2019/2020. Осигурени са над 83 хиляди тона сол, 112 хиляди тона пясък, 3340 тона химически материали за обработване на пътната настилка на републиканските пътища, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. Пътноподдържащите фирми продължават с доставките за предстоящия зимен сезон.

На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. 

От АПИ призовават шофьорите, ако досега не са подготвили автомобилите за пътуване при зимни условия да го направят, тъй като от следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминават в сняг. Необходимо е водачите на пътни превозни средства да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри, съветват от пътната агенция.

Междувременно smolyannews.com съобщи, че в редакцията на медията на 19 ноември са получени множество сигнали за заледявания по пътя Смолян-Превала-Стойките, както и към Пампорово, където заради силната поледица автомобилите са се движили едва с 20 км в час.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки