Календар „Девойко, мари хубава" представя автентични български женски носии


Календар „Девойко, мари хубава" представя автентични български женски носии
Снимка: bulgarianroots.com
18 Ноември 2019, Понеделник


Костюмите са от фондовете на няколко наши музея и от частни колекции

Автор: Десант

И за новата 2020 г. от фондация „Българските корени“ са подготвили календар с български автентични народни носии, съхранявани в музеи на територията на България. 

Озаглавен „Девойко, мари хубава”, в него са намерили място красотата и великолепието на автентични български женски костюми от фондовете на РЕМ-Пловдив, РИМ-Бургас; РИМ-Перник; Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ и РИМ-Габрово, както и от частните колекции на Илонка Станкова и Радослав Радков от Варна.

Носиите са от различни етнографски региони на България и са създавани и носени от българската жена в последните три столетия.

От бургаската етнографската експозиция например в календара са представени автентични носии от Карнобатско, Поморийско и  Малкотърновско. Те са от село Подвис, село Еркеч и традиционна странджанска носия.

„Това са автентични носии на повече от две века, които са част от постоянната ни експозицията в Етнографския музей. Когато красивите момичета ги облякоха, видяхме как XXI век се срещна с миналото!“, коментира пред БНР главният уредник на етнографската експозиция в морския град Пламена Кирова.

С покупката на календара се подкрепя дейността на музеите в България, тъй като част от календарите се подаряват от фондацията за реализация в полза на музеите, които са предоставили реквизит за фотосите. Част от сумата от всеки закупен календар се отделя за благотворителната инициатива на „Българските корени" и Фондация „Димитър Талев" за закупуване на родната къща на големия български писател в Прилеп и превръщането й в български музей.  


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки