Представиха на Световния ГИС ден уникална картографска колекция за Странджа


Представиха на Световния ГИС ден уникална картографска колекция за Странджа
Евгения Караджова - председател на организационния комитет на Световния ГИС ден в България и авторът на проекта д-р Стефан Пейков. Снимка: ГЕОПАН
18 Ноември 2019, Понеделник


От началото на 2019 г. тя е в процес на изграждане на историческата местност Петрова нива

Автор: Десант

По време на отбелязването на Световния ГИС ден в България ГЕОПАН - Бургас представи проекта си за първата у нас „картографска колекция на открито“, която от началото на 2019 г. е в процес на изграждане на историческата местност Петрова нива в Странджа. Идеята, получила голяма институционална и обществена подкрепа, онагледява променящия се през вековете интерес на европейската картография към странджанския район.

Представянето на колекцията карти от Странджа в София привлече вниманието на участниците в световния ден на Географските информационни системи, организиран от ЕСРИ - България, и предизвика усилен обмен на идеи, превръщайки се в любопитна илюстрация на природната, стопанската, културната и не на последно място – геополитическата роля на една от най-интересните европейски планини.

На отбелязването на Световния ГИС ден в България, който се проведе по традиция в София, взеха участие над 800 участници от страната и ЕС. Той бе организиран от ЕСРИ - България в сътрудничество с много от водещите организации по ГИС и картография. Акцент в програмата бе изложбата, представяща българските постижения в създаването на карти през изтеклата година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки