Сценарият на Хайтовия „Засукан свят“ отлежава 14 години


Сценарият на Хайтовия „Засукан свят“ отлежава 14 години
18 Ноември 2019, Понеделник


Филмът е майсторски излят от Мариус Куркински

Автор: Борислав Гърдев

За „Засукан свят“, с който преди броени дни бе открита Киномания в Пловдив, Мариус Куркински се готви 19 години.

14 години отлежава сценарият на Емил Бонев, а той работи по  моноспектаклите по Хайтов „Сътресение“ (2006)  и „Черното пиле“ (2017), като в колажа на първия е включен и „Засукан свят“.

„Диви разкази“ се екранизират вече пет десетилетия, но към „Засукан свят“ никой не посяга. Според Мариус, защото „в него светът е прекалено ужасен, невъзможен и непоносим“.

Смятам, че успехът на моноспектаклите са подтикнали Мариус все пак да заснеме филма, който се оказва негов опус магнум и вероятно най-главен в живота му, след като е поставил „Дневникът на един луд“ (1996) и „Някой посети душата ми“(2015), когато навършва 50 години, а авторът на разказа – Николай Хайтон, чества вековен юбилей от рождението си.

„Засукан свят“ е майсторски излят. Той не доскучава в нито една от своите 111 минути и е любопитно, че е по-скоро монодрама, а е заснет като олтарен филм откровение. Направен е с много любов за повече зрители, но е реализиран със скромен бюджет, което обаче нито дразни, нито пък особено му личи – освен локациите в Ивайловград.

Резултатът е наистина впечатляващ. Мариус държи сметка както за историческата достоверност на събитията – той си знае как е успял да открие и покаже важните свидетелства на времето като изданията „Радикал“ и „Военни известия“ или автомобилът – антика на др. Григоров, така и за традицията, която съществува при осмислянето и интерпретирането света на Хайтов.

Взел е квинтесенцията от най-успешните екранизации – „Краят на песента“ (1970) на Милен Николов,„Козият рог“ (1972) на Методи Андонов и „Мъжки времена“ (1977) на Едуард Захариев – минимум диалог, но разкриващ екстрата, най-същественото в сюжета, стегнат и динамичен разказ, оскъдна музика, при това поднесена като аранжимент на фолклорни мотиви, дело на Благомир Алексиев – Миро, прекрасна визия на оператора Иван Тонев, чрез която Родопите оживява в своята неповторима дива прелест и безупречен кастинг.

Проследих внимателно изявата на всеки от ангажираните с по-важни роли актьори – никакъв провал. Всички играят с желание и вдъхновение, всеки иска да е част от големия спектакъл. Повечето са работили с Мариус, имат му доверие, уважението и любовта са взаимни, затова и резултатът е толкова красноречив.

Става дума за органично воден и направляван артистичен състав, в който няма пролука – независимо дали става дума за съвсем малки изяви като тези на Веселин Анчев – кръчмарят и Андрей Будинов – циганинът крадец, за ключовото присъствие на черната орисница баба Бона, осъществено с респект от Вяра Коларова, за скромното, но важно озарение на Виктория Колева – Гюра, съпругата на Ангелачко, или пък за ефирната, нежна и сияйна Ани Пападопулу – Кина, съпругата на Милю, а защо не и за кратката ексцентрична интерпретация на Роза, съпругата на Ангелчо ,поднесена от София Бобчева.
Хареса ми и Никола Додов  като офицерът, обучаващ Мильо Стоянов за Балканската война, изненадващо, но и убедително е участието на Велислав Павлов като гръцкия търговец Адил, измамил подло своя ортак Милю, както и сочното и много точно пласиране на Димитър Рачков като местния партиен бос другарят Григоров и на Димитър Николов – Ангелчо, синът на Милю, без да пропускам страховития Кирил Ефремов, разпитващ с апломб арестувания за национално предателство Милю.

В груповия портрет на епохата, която всъщност обхваща 45-годишен период – от градивните години на цар Фердинанд до дружбата със Съветския съюз – „вечният строител на социализма“, откроявам неизбежно Камен Донев – Ангелачко. Той е неочаквано обран, стегнат и достоверен като родопски богаташ. В играта му липсва всякаква естрадна нотка – разбира се, не се сдържа и запява поредната народна песен, но обладан от амбицията да съгради стойностен, силен и незабравим образ.

Сцената на помирението с Милю в кръчмата е мигновена класика, абсолютно точно и въздействащо попадение, дело на голям майстор.

Мариус е Милю Стоянов. При него има съдбовно, жертвено припокриване между персонаж и актьорска работа.

С каква любов изгражда той своя герой в периодите му на инициация – от съвсем млад и смотан младеж, опълчващ се на чорбаджи Ангелачко – при това без никакви компютърни ефекти – до възрастен старец с празен поглед, регистриращ безумията на социализма, но все пак намерил сили да уплаши зад мечата маска самозабравилия се партиен главатар Григоров!

Милю Стоянов е олицетворение на ориста на  българина, на вечния нашенец – търпящ унижения и поражения, мамен и преследван, унижаван и разочарован, но винаги оцеляващ, постоянно изправящ се на крака!

Мариус Куркински създава върхова, конгениална роля, с която има право да се гордее. Тя е сред знаковите в днешното ни кино и вярвам, че това мнение не е дискусионно.

„Засукан свят“ е тежък филм, излъчващ топлина. Той е направен с вещина, кара ни да се замислим върху собствената ни орис, гледа се с интерес и е сред най-доброто родно производство.

Лично аз излязох от салона удовлетворен и окрилен, осъзнавайки, че след като може да предложим на света такъв спектакъл, не всичко е загубено в моята  родина.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки