С военен ритуал във Варна отбелязаха 575 години от „Битката на народите“


С военен ритуал във Варна отбелязаха 575 години от „Битката на народите“
11 Ноември 2019, Понеделник


Това е първият случай, в който средновековна Европа се обединява, за да се противопостави на османската експанзия, отбеляза вицепремиерът Марияна Николова

Автор: Десант

Варна отбеляза 575 години от Битката на народите, която е един от последните сблъсъци между обединените християнски войски и армията на настъпващата Османска империя. В Парк-музея на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ с военен ритуал и отслужване на заупокойна молитва бе почетена паметта на загиналите християнски воини.

Сред присъстващите на церемонията беше заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Марияна Николова.

„Не случайно този сблъсък е наречен „Битката на народите“. Отпор дават българи, поляци, украинци, унгарци, чехи, румънци, хървати и рицари кръстоносци. Не ги сломява трикратно превишаващата ги султанска армия.“, отбеляза в словото си вицепремиерът.

Тя заяви, че въпреки загубата от страна на христианските войски, предвождани от крал Владислав III Ягело, останал в историята ни като Владислав Варненчик, това е първият случай, в който средновековна Европа се обединява, за да се противопостави на османската експанзия.

„Със своя отпор и мъченичество бойците на обединената християнска армия фактически предпазиха европейския свят и цивилизация от османската експанзия.“, добави още Марияна Николова.

Специално по този повод във Варна пристигнаха Петер Стараи, заместник-министър на външните работи и търговията на Унгария, Миклош Шолтес, държавен секретар по малцинствени и църковни въпроси, както и представители на българската общност в Унгария. Сред официалните гости също така беше областният управител на Варна Стоян Тасев и директорът на Полския институт в София Ярослав Годун.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки