Нова книга разкрива миналото на Синеморец


Нова книга разкрива миналото на Синеморец
09 Ноември 2019, Събота


„Едва ли има друга част от Странджанското Черноморие, която по-добре да илюстрира как и защо прекрасният географски пейзаж е запълнен с история" - отбелязва авторът д-р Атанас Орачев

Автор: Диана Славчева

Изключително ценна нова книгаразкрива в научно-популярен формат историята на Синеморец през античността и средновековието. Автор на богато илюстрираното издание е д-р Атанас Орачев.

Той проучва Странджа и нейното крайбрежие от 1976 г.  Започва да пише за едно от малко останалите небетонирани кътчета на българското Черноморие, естествено ограничено от реките Велека и Резовска,  през 2016 г., като завършва труда си за Синеморец през 2019 г. Но всъщност той е плод на  дългогодишни изследователски усилия и анализи на писмени известия, археологически материали и епиграфски паметници, които Орачев старателно е систематизирал между кориците на тази прекрасна книга.

В нея са намерили място и данни за географската и палеогеографската характеристика на крайбрежието между реките Велека и Резовска; за началото на странджанските праисторически цивилизационни модели; за историята на района от времената на траки, римляни, ромеи и османци; както и спомените на първите поколения синеморци и техните родители от периода 1914 - 1944 г.  

Подробно е представена и топонимията на местостите около Синеморец, както и имената, с които селището е преминало през вековете.

„Едва ли има друга част от Странджанското Черноморие, която по-добре да илюстрира как и защо прекрасният географски пейзаж е запълнен с история" - отбелязва авторът. И изтъква, че тази история е останала непозната, но е уверен, че многото скални феномени със световно значение тепърва ще се описват подобаващо и че бъдещето ще разкрие още много загадки от този край на родината ни.

Несъмнено „История на Синеморец - античност и средновековие" е издание, което ще намери място в библиотеките на един широк кръг от читатели - както специалисти, така и хора, които живо се интересуват от нашето минало и са заклети почитатели на южното ни Черноморие, неговите природни красоти и богата хилядолетна летопис.


В категории: История , Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
минаващ
06.09.2023 01:41:08
0
0
До Пенка и други с подобно белание. Ако имате книгата, при възможност минете през Музея на котвата в Ахтопол, където авторът ѝ е уредник. Сигурно ще се зарадва да я подпише. Не пропускайте и имформационния център 'приморска странджа' към дирекция - парк 'странджа'.
1
Пенка Михайлова
20.07.2022 13:58:45
0
0
Много бих искала да притежавам тази книга, /ако може и с автограф:). Преди известно време я купих за подарък на приятели, които също като мен обичат Синеморец. Ще се радвам да ми съдействате при закупуването, тъй като не я откривам никъде! Благодаря!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки