Нова книга разкрива миналото на Синеморец


Нова книга разкрива миналото на Синеморец
09 Ноември 2019, Събота


„Едва ли има друга част от Странджанското Черноморие, която по-добре да илюстрира как и защо прекрасният географски пейзаж е запълнен с история" - отбелязва авторът д-р Атанас Орачев

Автор: Диана Славчева

Изключително ценна нова книгаразкрива в научно-популярен формат историята на Синеморец през античността и средновековието. Автор на богато илюстрираното издание е д-р Атанас Орачев.

Той проучва Странджа и нейното крайбрежие от 1976 г.  Започва да пише за едно от малко останалите небетонирани кътчета на българското Черноморие, естествено ограничено от реките Велека и Резовска,  през 2016 г., като завършва труда си за Синеморец през 2019 г. Но всъщност той е плод на  дългогодишни изследователски усилия и анализи на писмени известия, археологически материали и епиграфски паметници, които Орачев старателно е систематизирал между кориците на тази прекрасна книга.

В нея са намерили място и данни за географската и палеогеографската характеристика на крайбрежието между реките Велека и Резовска; за началото на странджанските праисторически цивилизационни модели; за историята на района от времената на траки, римляни, ромеи и османци; както и спомените на първите поколения синеморци и техните родители от периода 1914 - 1944 г.  

Подробно е представена и топонимията на местостите около Синеморец, както и имената, с които селището е преминало през вековете.

„Едва ли има друга част от Странджанското Черноморие, която по-добре да илюстрира как и защо прекрасният географски пейзаж е запълнен с история" - отбелязва авторът. И изтъква, че тази история е останала непозната, но е уверен, че многото скални феномени със световно значение тепърва ще се описват подобаващо и че бъдещето ще разкрие още много загадки от този край на родината ни.

Несъмнено „История на Синеморец - античност и средновековие" е издание, което ще намери място в библиотеките на един широк кръг от читатели - както специалисти, така и хора, които живо се интересуват от нашето минало и са заклети почитатели на южното ни Черноморие, неговите природни красоти и богата хилядолетна летопис.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки