Представиха на кръгла маса в Ахтопол археологическите проучвания по Южното Черноморие и Странджа


Представиха на кръгла маса в Ахтопол археологическите проучвания по Южното Черноморие и Странджа
Снимки: Авторът
09 Ноември 2019, Събота


Докладите разкриха каква е била първата тенджера под налягане, какви разломи заплашват със земетресения района, защо оловните щокове на котвите ерозират по-бързо и още много интересни факти

Автор: Диана Славчева

Петнадесетата по ред Кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа", която тази събота, 9 ноември, се проведе в Ахтопол, бе организарана в памет на един от основателите на научния форум и негов основен двигател до смъртта си през август тази година - Пламен Крайски.

Събитието бе уважено от цяла плеяда видни наши учени, сред които проф. Иван Маразов, проф. Иван Илчев, член.-кор. от БАН Иван Гранитски, директорът на НИМ доц. Бони Петрунова, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, Аксиния Бутева - началник отдел „Културни ноаследство, музеи, изобраителни изкуства" към Министерството на културата, Лиляна Арсова - директор на Дирекция „Туристическа политика" при Министерството на туризма и депутати. Сред гостите бяха и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Малко Търново Илиян Янчев, както и бившият градоначалник на Ахтопол Бисер Колев.

Негово преосвещенство Агатополския епископ Йеротей извърши водосвет, след което бяха предстанени научните доклади и съобщения.

За проучванията на потъналото селище в залива пред устието на река Ропотамо, датирано от края на IV-то хилядолетие, разказа директорът на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Калин Димитров. 



Нови данни за градоустройството на морската врата на Черноморска Странджа - древната Аполония Понтика (дн. Созопол), представи директорът на созополския музей Димитър Недев, а доц. д-р Христо Прешленов от НАИМ разкри подробности около новите проучвания в Месамбрия (дн. Несебър) и в Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт".



С изключително интересна презентация за ежедневния живот в малкия пристанищен град на нос Свети Атанас край Бяла вниманието на присъстващите прикова доц. д-р Валери Йотов. По-специално той говори за храната и винопроизводството в това селище, като се спря по-конкретно на две интересни находки - старинен глинен уред за приготвяне на ястия на пара, който в сферата на шегата публиката определи като първата тенджера под налягане, и на съд за претопляне на много популярния в древността ферментирал рибен сос, известен като гарум.



Директорът на Регионалния исторически музей в Бургас - д-р Милен Николов, презентира резултатите от проучванията на крепостта Русокастро, извършени в последните три години, както и какво показва анализът на намерените там кости от животни и риби. 



Майор Дочо Николов от Военно-картографската служба даде примери как е представено Южното Чернморие в топографските карти, като най-първите образци, които показа, датираха от периода на Руско-турската освободителна война.



Археометричните изследвания на оловни щокове от колекцията „История на котвата" в Ахтопол, проведени от Анелия Николова и представени на кръглата маса, дадоха отговор на въпроса защо оловните щокове ерозират повече от другите напречници на котви.

Доц. д-р Александър Радулов от Института по геология при БАН разгледа каква е ролята на земетресенията в битието на населението на Черноморска Странджа. В края на своето експозе той успокои, че в района около Ахтопол не може да се очаква земен трус, по-силен от земетресението в Перник през 2012 г.



На финала на форума Людмила Кутиева презентира изложбата в Морското казино на Бургас „Риби и рибарство по Южното Черноморие".


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки