Първо заседание по дело за укривателство срещу бургаски общински съветник


Първо заседание по дело за укривателство срещу бургаски общински съветник
Снимка: ТВ Европа
08 Ноември 2019, Петък


Обвинението срещу Бенчо Бенчев е за държане на необезопасени огнестрелни оръжия и боеприпаси

Автор: Десант

Районен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по делото за лично укривателство и държане на необезопасени огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е общинският съветник Бенчо Бенчев. 
        
В съдебното заседание защитата на подсъдимия изтъкна, че на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Адвокатите поискаха делото да бъде върнато на държавното обвинение за отстраняване на допуснатите нарушения. Районен съд – Бургас обаче отхвърли доводите на защитата като неоснователни и остави без уважение исканията на защитниците на подсъдимия за връщане на делото на държавното обвинение.

Относно непреведени документи, настоящият съдебен състав намери за безпредметно листи с изписан текст на гръцки език да бъдат преведени отново на български език, тъй като те представляват превод на чуждия език. Касае се за превод от български на гръцки език на документи, предназначени за Република Гърция по издадената Европейска заповед за разследване. По делото са налични и документите, преведени от турски език.

По отношение на доводите, касаещи диспозитивите на обвинителния акт и конкретно описанието на деянията, вменени на подсъдимия като извършител, както и в какви форми са осъществени, съдът намери, че обвинението недвусмислено е описано с посочване на конкретни признаци.

Направените възражения са преди всичко по съществото на делото, касаят материално-правни въпроси, които не следва да се обсъждат в разпоредително заседание, а само и единствено с окончателния съдебен акт.

По отношение на твърдяното нарушение, че в Истанбул се намират четири хотела с името „Рамада“, съдът намери и този довод за неоснователен.

Магистратите не възприеха логиката, че след като едно престъпление следва да се разследва от следовател, а друго от разследващ полицай, а в конкретния случай трите деяния по обвинителния акт са разследвани само от следовател, е налице нарушение на процесуалните правила. Нещо повече, съдебната инстанция намери за напълно оправдано, с оглед сложността на делото, разследването да бъде извършено от магистрат - следовател.

Районен съд - Бургас не намери за основателен и довода за това, че Д. Ж. е бил посочен в обстоятелствената част на обвинителния акт като свидетел и като обвиняем. По делото е посочено, че свидетелят е бил привлечен от Спецпрокуратурата и като обвиняем.
        
Съдът потвърди взетата мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. спрямо Бенчев и остави без уважение молбата на защитата за разрешаване на подсъдимия да напусне пределите на Република България за определен срок, за преглед и консултация в болница в турския град Истанбул.

Настоящият състав намери искането за неоснователно, доколкото се касае за преглед и консултация в държава, която не е членка на ЕС и едно евентуално отклонение от разрешението на съда би удължило разглеждането на делото в неподходящ срок. Така съдебната инстанция потвърди мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България“.
        
Делото продължава по общия ред с изслушване на свидетели.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки