От Института за пътна безопасност настояват кметовете да проверят автобусните спирки


От Института за пътна безопасност настояват кметовете да проверят автобусните спирки
Снимка: moreto.net
06 Ноември 2019, Сряда


Експертите смятат, че е наложително да се набележат и изпълнят мерки, свързани с тяхното обезопасяване

Автор: Десант

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) се обръща към всички новоизбрани кметове незабавно да възложат извършването на инспекции по пътна безопасност на местата с концентрация на пътно-транспортни произшествия, както и в зоните на спирки на градския транспорт, районите около училища и детски градини, съобщава stroitelstvoimoti.com.

Експертите  смятат, че идентифициранетo на дефицити на пътна безопасност е възможност за предприемане на адекватни мерки от страна на собственика на пътната инфраструктура за предотвратяване на тежки инциденти.

Опитът на Института показва, че тежкото произшествие, случило се във Варна преди дни, се дължи основно на пропуски в организацията на движението и липса на конкретни политики, с които да се оказва качествена превенция над риска в зоните на спирки.

ИПБ настоява на базата на инспекция по пътна безопасност да се набележат и изпълнят мерки, свързани с обезопасяването на зоните на спирките в населените места. При извършени инспекции на много места прави впечатление, че често се нарушават правилата за това къде и как може да се поставят спирки и спирконавеси.

За пример Институтът посочва София, където скоро са идентифицирани спирки, намиращи се в зоната на кръстовище, както и Крън, където са загинали шест човека преди по-малко от месец. Там в зоната на тежкото ПТП е била идентифицирана незаконна спирка, която е обособена именно от администрацията на община Крън.

Единствената възможност, която може да доведе до обезопасяването на спирките и гарантиране на живота и здравето на хората, които са избрали да използват градския транспорт за придвижване, е чрез извършването на експертни проверки и изработването на конкретни мерки, категорични са от Института за пътна безопасност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки