Ще вдигат паметник на загиналите във войните жители на с. Яворово


Ще вдигат паметник на загиналите във войните жители на с. Яворово
Снимки: Областна управа Стара Загора
06 Ноември 2019, Сряда


Идеята за изграждането му е на членовете на местното читалище „Ахинора“

Автор: Десант

На заседание на старозагорската Областна комисия „Военни паметници“ единодушно бе гласуван проектът за изграждане на паметник на загиналите във войните жители на с. Яворово.

Мемориалът ще се намира в градинката в центъра на селото. Идеята за изграждането му е на членовете на местното читалище „Ахинора“. Преди 4 години с много ентусиазъм те тръгват по трудния път за издирване на имената на всички загинали във войните яворовци. Започват и акция за събиране на дарения.

Автор на идейния проект за мемориала е старозагорският скулптор Наско Настев в екип с арх. Красимир Добрев. Паметникът ще бъде изработен от мрамор и ще се състои от три плочи, които се застъпват леко. Най-високата е 2,20 м и е в средата. Трите мраморни къса оформят като цяло кръст от ранното християнство.

На фасадата ще бъдат издълбани имената на над 60 жители на Яворово, загинали във войните за свободата и независимостта на България, както и местата, където са били убити. 

На заседанието на Областната комисия за военните паметници представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов заяви, че проектът за мемориала е много добре издържан художествено и отговаря на всички изисквания на Закона за военните паметници. Министерството вече е взело решение да подпомогне с 5000 лв. изграждането му.

От дарения от родолюбиви българи до този момент са събрани над 3000 лв. Необходими са още около 2000 лв. за реализирането на проекта.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки