Най-старият природен парк на Балканите навърши 85 години


Най-старият природен парк на Балканите навърши 85 години
Снимки: ИАГ
06 Ноември 2019, Сряда


Витоша е най-посещаваната защитена територия у нас с над 3,5 млн. посетители годишно, като общата дължина на пътеките и алеите в планината е над 300 километра

Автор: Десант

„Витоша е короната на столицата ни и с право е включена в нейния герб. Радваме се, че успяваме да осигурим по-добри условия за посетителите на планината от всички възрастови групи и ще работим още по-упорито в тази посока“, изтъкна д-р инж. Анна Петракиева, директор на дирекцията на парка в обръщението си по време на проведеното  тържествено честване на 85-годишнината от създаването на най-старият природен парк на Балканите, провело се в аулата на Лесотехническия университет.

„Стараем се да създадем за хората с физически увреждания по-достъпна околна среда, за да не се чувстват изолирани от обществото и да се радват на съприкосновението с природата“, допълни инж. Петракиева.



По време на събитието екипът на парка представи своята работа през годините. Специалистите подчертаха, че Витоша е най-посещаваната защитена територия у нас с над 3,5 млн. посетители годишно с над 1800 вида растения, което е повече от половината за териториите на страната.

Общата дължина на пътеките и алеите в планината е над 300 километра. Почти една трета от тях са ремонтирани през последните години.

Природният парк е част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000” и е защитена зона по двете европейски природозащитни директиви – за птиците и за местообитанията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки