Трафикът и нелегалният пазар на културни ценности във фокуса на конференция в Никозия


Трафикът и нелегалният пазар на културни ценности във фокуса на конференция в Никозия
Снимка: mfa.gov.ua
05 Ноември 2019, Вторник


На форума бяха представени най-новите данни за заплахата на културното наследство, свързани с войните в Ирак и Сирия

Автор: Десант

В края на октомври в Никозия, Република Кипър, се проведе международната конференция „Act for heritage“, организирана от Съвета на Европа. На форума бяха представени най-новите данни за заплахата на културното наследство, свързани с войните в Ирак и Сирия, както и трафикът и нелегалния пазар на културни ценности.

Република България бе представена от Александър Трайков, директор дирекция ИОКН в Министерството на културата, Мария Тодорова, началник-отдел ДКН в същата дирекция, и д-р Милен Николов, директор на Бургаския музей, в качеството му на представител на Сдружение „Български музеи“.

В четирите модула на конференцията бяха разработени планове, имащи за цел да минимизират трафика и унищожението на културните паметници, особено тези, които са заплашени от военни действия и иманярски разкопки.

Някои от предложенията на Сдружение „Български музеи“ бяха възприети и влязоха като опорни пунктове в крайния документ, който официално ще представи позицията на Съвета на Европа по отношение на защитата на културните ценности.

Наблегнато бе и на сериозната нужда от подписването на Конвенцията от Никозия, представена през 2017 г. като документ, защитаващ в максимална степен културното наследство.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки