НФСБ оспорва в съда изборите в Шумен


НФСБ оспорва в съда изборите в Шумен
Снимка: http://shumenonline.bg
30 Октомври 2019, Сряда


Изнесените резултати са неточни, неверни и грешно изчислени, а проведеният избор – опорочен,, категорична е Наталия Стефанова, която бе кандидатът за кмет на патриотите

Автор: Десант

НФСБ оспорва в съда изборите в Шумен и настоява да бъде обявен за недействителен изборът на всички общински съветници.  Наталия Стефанова, която беше кандидат за кмет и водач на листата на Националния фронт за спасение на България, е подала жалба в Административния съд против Решение № 240/28.10.2019 МИ на ОИК за установяване и обявяване на резултатите от гласуването за общински съветници в Община Шумен.

В жалбата Стефанова посочва, че с това решение ОИК-Шумен обявява резултатите за избор на общински съветници и разпределя мандатите по партии и коалиции, но за ПП НФСБ съгласно разпределението няма определен нито един мандат.

„Считам, че обявените окончателни резултати за избор на общински съветници в община Шумен, както и направеното разпределение на мандатите партии и коалиции не съответстват на действителното фактическо положение. Изнесените резултати са неточни, неверни и грешно изчислени, а проведеният избор – опорочен“, пише Стефанова и посочва своите основания:

„В Изборния кодекс законодателят е отделил раздел VIIIми, глава XVIта – „Преброяване на гласовете”, в която е дадена методиката на преброяване на гласовете. В своята алинея първа чл.332. повелява, че при установяването на разултатите от гласуването една бюлетина съответства на един глас, който може да бъде действителен или недействителен.

В следващите алинеи са дадени изчерпателно хипотезите, които определят дадения глас като действителен или недействителен. В тази връзка по време на изборния процес са допуснати множество нарушения на ИК, които опорочават изцяло получените резултати.

В избирателните секции при преброяването на бюлетините са прилагани нееднакви критерии за преценка на действителността им, в резултат на което с решението си ОИК е обявил неточни резултати, тъй като същите са изчислени на база неточни и неправилни протоколи от секционните избирателни комисии, които пък от своя страна се основават на неточно и неправилно преброяване на бюлетините.

Секционните избирателни комисии – от № 273000001 до № 273000129, без 2730000125 и 2730000127 неправилно и неточно са приложили нормата на чл.332, ал.2, т.5 във вр. с ал.3, т.6 с.р. Голяма част от недействителните бюлетини в посочените СИК са обявени за такива само защото поставеният върху бюлетината знак излиза извън обозначеното квадратче.

Само на това основание без да огледат и видят, че дори и поставеният от избирателя знак да излиза от квадратчето на нашата кандидатска листа, то не навлиза в квадратчето на друга листа и може да се установи еднозначно и по категоричен начин волята на избирателя. Следващо основание е, че в бюлетина в обозначеното квадратче и поставен правилен знак, но с отбелязани две преференции, същата се счита за абсолютно невалидна и не се зачита вотът поставен в квадратчето. Становището на СИК се отразява пряко на изборните резултати, тъй като решението на ОИК за определяне на изборните резултати се изготвя въз основа на протоколите на СИК.

Избирателна квота за общински съветници се влияе от отношението валидна и невалидна бюлетина. Оттук следва, че обявяването на действителна бюлетина за недействителна влече до порочност на решението на ОИК. Поради тази причина от името на ПП НФСБ жалвам решението на ОИК, тъй като според мен, то променя както класирането на съответните кандидати, така и цялостния състав на Общински съвет – Шумен“.

Наталия Стефанова иска от съда да се отмени решение № 240 от 28.10.2019г. на ОИК-Шумен като незаконосъобразно и съдът да постанови решение, с което да обяви избора на всички общински съветници за недействителен.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки