Реквием за поделението в Сливница и Паметника на капитаните


Реквием за поделението в Сливница и Паметника на капитаните
Снимки: Фейсбук
30 Октомври 2019, Сряда


Имотът е изоставен от години и тъне в нищета и разруха

Автор: Десант

Поделението е Сливница тъне в разруха. За това алармира пред БНР полковникът от запаса Димитър Злидолски, който е командвал и затворил поделението преди повече от 16 години. Оттогава имотът е изоставен и в момента е с тотално разрушена инфраструктура.



По думите му състоянието на бившето поделение е плачевно. Нищо не е останало от предишното величие на петте паметника на капитаните пред щаба (вижте по-долу в текста).

Според Злидолски поделението е можело да бъде използвано и запазено в по-умален вид. Той е на мнение, че е недопустимо да се ликвидира. Тук е най-големият полигон, който се намира само на 30 км от София.

Можеше да бъде или център за обучение на бъдещи военнослужещи, допълва Георги Младенов, който преди 3 години е направил във „Фейсбук" група за бившето поделение.

От общината в Сливница не са дали обяснение защо тези планове не са осъществени.


Снимка на Паметника на капитаните от 2009 г. Източник: tourism.slivnitsa.com

Паметникът на капитаните се намира в бивше поделение край град Сливница, вдясно на пътя гр.Сливница-с.Алдомировци. Издигнат е през 1985 г., по случай 100 години от героичната победа на българската армия в Сръбско-българската война през 1885 г. Представлява пет символични щика с височина 11 метра и бюстове на петима капитани, разположени в основата на всеки щит. Бюстовете са на капитаните:

Анастас Бендерев (често първото име е изписано Атанас, вкл. върху бюста на паметника и като име на улици) – ръководи северния фланг, отказва заповед за отстъпление и нарежда настъпление. Вижте извадки от книгата на капитан Бендерев;

Коста Паница – отрядът му контраатакува най-северния (най-десния) фланг между Сливница (на север от Три Уши) и Стара планина (още информация);

Радко Димитриев – участва в контранастъплението към Пирот след битката при Сливница;

Олимпий Панов (често първото име е изписано Олимпи, вкл. върху бюста на паметника и като име на улици) – Заедно с Бендерев е против отстъпление. На третия (последен) ден от сражението нарежда атака в центъра, с което предотвратява сръбския контраудар към рида Три уши на северния фланг, което води до успешен край на битката при Сливница;

Атанас Узунов – началник на Северния отряд и комендант на Видинската крепост. Удържа атаките на сърбите срещу Видинската крепост.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Любомир Груев
14.03.2022 10:34:01
0
0
Жалко!И аз служих там.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки