Реквием за поделението в Сливница и Паметника на капитаните


Реквием за поделението в Сливница и Паметника на капитаните
Снимки: Фейсбук
30 Октомври 2019, Сряда


Имотът е изоставен от години и тъне в нищета и разруха

Автор: Десант

Поделението е Сливница тъне в разруха. За това алармира пред БНР полковникът от запаса Димитър Злидолски, който е командвал и затворил поделението преди повече от 16 години. Оттогава имотът е изоставен и в момента е с тотално разрушена инфраструктура.По думите му състоянието на бившето поделение е плачевно. Нищо не е останало от предишното величие на петте паметника на капитаните пред щаба (вижте по-долу в текста).

Според Злидолски поделението е можело да бъде използвано и запазено в по-умален вид. Той е на мнение, че е недопустимо да се ликвидира. Тук е най-големият полигон, който се намира само на 30 км от София.

Можеше да бъде или център за обучение на бъдещи военнослужещи, допълва Георги Младенов, който преди 3 години е направил във „Фейсбук" група за бившето поделение.

От общината в Сливница не са дали обяснение защо тези планове не са осъществени.


Снимка на Паметника на капитаните от 2009 г. Източник: tourism.slivnitsa.com

Паметникът на капитаните се намира в бивше поделение край град Сливница, вдясно на пътя гр.Сливница-с.Алдомировци. Издигнат е през 1985 г., по случай 100 години от героичната победа на българската армия в Сръбско-българската война през 1885 г. Представлява пет символични щика с височина 11 метра и бюстове на петима капитани, разположени в основата на всеки щит. Бюстовете са на капитаните:

Анастас Бендерев (често първото име е изписано Атанас, вкл. върху бюста на паметника и като име на улици) – ръководи северния фланг, отказва заповед за отстъпление и нарежда настъпление. Вижте извадки от книгата на капитан Бендерев;

Коста Паница – отрядът му контраатакува най-северния (най-десния) фланг между Сливница (на север от Три Уши) и Стара планина (още информация);

Радко Димитриев – участва в контранастъплението към Пирот след битката при Сливница;

Олимпий Панов (често първото име е изписано Олимпи, вкл. върху бюста на паметника и като име на улици) – Заедно с Бендерев е против отстъпление. На третия (последен) ден от сражението нарежда атака в центъра, с което предотвратява сръбския контраудар към рида Три уши на северния фланг, което води до успешен край на битката при Сливница;

Атанас Узунов – началник на Северния отряд и комендант на Видинската крепост. Удържа атаките на сърбите срещу Видинската крепост.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки