„БДЖ - Пътнически превози“ и „БДЖ - Товарни превози“ стават акционерни дружества


„БДЖ - Пътнически превози“ и „БДЖ - Товарни превози“ стават акционерни дружества
29 Октомври 2019, Вторник


Окончателното привеждане на дружествата към изискванията на Закона за публичните предприятия ще стане до края на септември 2020 г.

Автор: Десант

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД взе решение, съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за преобразуването на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД в еднолични акционерни дружества.

През последните години двете дружества са оформили до голяма степен своя оперативен модел на работа, но за съжаление изпълнението на основните задачи не е на необходимото ниво, ключовите финансови и обемни показатели бележат спад, като е налице силна необходимост от преразглеждане на организационните структури и основните бизнес процеси и привеждането им към модерни управленски методи, при намаляване на административно-бюрократичната тежест и фокусиране върху основната дейност, за да могат „БДЖ - Пътнически превози“ и „БДЖ - Товарни превози“ да отговорят на своите предизвикателства в съвременните условия.

В тази връзка в тях следва да се формират силни мениджърски екипи, вместо един управител, които да поемат всички оперативни дейности под новата форма на корпоративно управление (ЕАД), съчетани с по-големи отговорности и с разпределение на сфери на отговорности съобразно експертизата на отделните членове, които следва да притежават разнообразна квалификация и професионален опит.

Управлението в периода на преобразуване на двете дружества ще се осъществява от екип от до трима души, който да бъде основата на бъдещия Съвет на директорите, като същевременно подготви и бюджетите за 2020 г., които ще се изпълняват от новите Съвети на директорите.

Поради получения отказ от действащите управители - инж. Христо Иванов и инж. Любомир Илиев, да участват в новия управленски формат, в началото управлението ще се извършва съвместно от управител и прокурист, като се провеждат допълнителни разговори с доказани експерти в железопътния транспорт с опит в управлението на частни и държавни компании.

Преобразуването на „БДЖ - Пътнически превози“ и „БДЖ - Товарни превози“ в ЕАД се очаква да приключи до края на януари 2020 г., а окончателното привеждане на дружествата към изискванията на Закона за публичните предприятия - до края на септември 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки