Червен петел, черна кокошка в Княжеския дворец


Червен петел, черна кокошка в Княжеския дворец
25 Октомври 2019, Петък


Изложба на три музея от Северна Македония разкрива култове към плодородието, обреди, обичаи и вярвания

Автор: Десант

От 24 октомври до 17 януари 2020 г. в Националния етнографски музей гостува изложбата „Червен петел, черна кокошка: култове към плодородието, обреди, обичаи и вярвания“, която обединява експонатите на три музея от Република Северна Македония. 

В пет зали в бившия Княжески дворец, където се помещава мудеят, се разгръщат обредните практики за плодородие познати от древността до днес, достигнали до нас както чрез археологически находки, така и през живото културно наследство. 

Наред с праисторическите фигури, античните съдове и лампи, експозицията съдържа и множество предмети от карнавалите, сватбите и останалите празници и обреди на преход, характерни за македонците през последните няколко века.

Посредством представянето на маски, обредни реквизити, части от носии, народна поезия, фотографии и видео записи са показани богатството и вариативността на култовете към плодородието, както и култовите места, които и до днес представляват обредни центрове за стимулиране на плодовитостта на хората, растенията и животните.

Изложбата гостува на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН благодарение на финансовата подкрепата на Министерството на културата на Република Северна Македония. Тя деликатно обединява експонати от Музея на Република Северна Македония, Археологическия музей на Република Северна Македония и Музея на град Скопие като ги превръща в един общ разказ за традициите и начина, по който човекът вижда кръговата на природата и живота.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки