Българският червен кръст - 141 години в служба на хората


Българският червен кръст - 141 години в служба на хората
25 Октомври 2019, Петък


На 25 октомври БЧК отбелязва своето рождение

Автор: Десант

На 25 октомври се навършват 141 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България и на този ден БЧК отбелязва своето рождение.

Хилядите доброволци на организацията помагат на нуждаещи се при бедствия и кризи, на социалнослаби и уязвими групи в обществото, на болни и самотни хора.

Съгласно Женевските конвенции, Българският Червен кръст подпомага държавата и подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. Доброволците и служителите на организацията безрезервно помагат за преодоляване на последиците от бедствия, подкрепят и се грижат за пострадалите, осигуряват хуманитарна помощ на нуждаещи се групи от обществото, предоставят хранителни продукти по европейската програма за най-уязвимите социално слаби граждани, самоотвержено работят в областта на първата долекарска помощ и по психосоциална подкрепа.

Планинските спасители на БЧК денонощно са в готовност да спасяват пострадали и изгубени хора в планината, а Водноспасителната служба на организацията подготвя спасители за осигуряване на безопасността около водните площи, работи усърдно с децата и учениците за създаване на умения по плуване и за адекватна реакция при водни инциденти.

Днес в 2847 дружества на Българския Червен кръст членуват 152 092 души, а броят на доброволците е 18 463. Това е армията, която осъществява своите добри дела с подкрепата и помощта на българския народ и на държавните институции.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки