Бесарабският българин Димитър Агура - първият ректор на Висшето училище


Бесарабският българин Димитър Агура - първият ректор на Висшето училище
25 Октомври 2019, Петък


Той е и един от първите ни преподаватели по история

Автор: Атанас Коев

На 26 октомври се навършват 170 години от рождението на изявения  български историк от първите години на новоосвободеното Княжество България  Димитър Агура. Той е един от първите преподаватели по история в новооткритото Висше училище в столицата, дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Бъдещият наш историк е роден в село Чушмелия, Бесарабия (тогава в рамките на Руската империя) на 26 октомври 1849 г. в родолюбиво българско семейство. Първоначално момчето учи в Болград, след което завършва семинария в румънския град Яш през 1868 г. Впоследстие младежът продължава обрзованието си в Яшкия униерситет, където следва история.

Когато се дипломира като историк учителства в румънския град Бърланд, а от 1874 г. е училищен инспектор, първоначално в Яш, а след това  във Васлуй. В периода 1875-1878 г. преподава румънски език и българска история в Болградската българска гимназия.

След освобождението на България от турско робство през 1878 г. Димитър Агура пристига в новоосвободеното Княжество и започва работа като чиновник в Министерството на вътрешните работи. На тази служба е от 1879 до 1883 г. През  1883 година е назначен за временно управляващ Министерството на народното просвещение в кабинета на руския генерал Леонид Соболев.

След това през учебната 1884-1885 г. е директор на Софийската мъжка гимназия, а от 1885 до 1889 г. е начело на Пловдивската мъжка гимназия. С дейността си в тези две елитни български школа бесарабският българин допринася в значителна степен за развитието на нашето образование през този период.
 
Когато през 1889 г. в София се открива Висшето педагогическо училище, дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бесарабският българин става преподавател по история в него, като същевременно оглавява Катедрата по всеобща история. Димитър Агура няколкократно е избиран за декан на историко-филологическия факултет на университета, а на няколко пъти е и ректор на Висшето ни училище – 1889-1890, 1892-1895 и 1907-1908 г.

Той е един от учредителите на Българското историческо дружество през 1901 г. и е  пръв негов председател, като на този пост остава до смъртта си. През 1900 г. за заслугите си към българската историческа наука е избран за действителен член на Българското книжовно дружество (БКД), дн. БАН.

Агура е един от основателите и редактор на списание „Български преглед“. Той ни оставя редица исторически трудове, от които интерес представляват най-вече: „Новейша история от френската революция до днешно време“ (1890 г.), „Бележки по едно научно пътуване в Румъния“ (1893 г., в съавторство), „Дако-румъните и тяхната славянска писменост“ (1893 г., в съавторство) и „Средновековна история. Курс лекции“ (1904 г.).

Димитър Агура умира на 62-годишна възраст на 11 октомври 1911 г. в Яш, където се намира по повод честванията на петдесетгодишния юбилей на Яшкия университет.

С дейността си като историк този изтъкнат бесарабски българин оставя трайна диря в нашата историческа наука.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки