Авджиите ще оставят пушките в изборния ден. Ловът се забравнява


Авджиите ще оставят пушките в изборния ден. Ловът се забравнява
Снимката е илюстративна
24 Октомври 2019, Четвъртък


От инициативния комитет за защита правата на българските ловци настояват забраната да не се отнася за местата, където на 3 ноември няма да има балотаж

Автор: Десант

Забранява се лова на дивеч, в деня на избори - 27 октомври и евентуално в районите, където ще има балотажи на 3 ноември. Това става ясно от изпратената заповед от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) до ловните дружини.

Тя е подписана от изпълнителният директор инж. Ценко Ценов. Забраната е във връзка с изпратено писмо от Главна дирекция „Национална полиция“, както и с цел за не допускане на инциденти по време на ловните излети.

За дните, когато са насрочени изборите, няма да се утвърждават и графици за лов. Забраната не важи за ловните излети по линия на Организирания ловен туризъм.

От инициативния комитет за защита правата на българските ловци оповестиха свое заявление до Изпълнителната агенция по горите с няколко въпроса и препоръки, касаещи правата на ловците в Република България.

Те настояват в местата, където няма да има балотаж, ловът да бъде разрешен. „Всеки ловен ден е важен в борбата срещу разпространение на АЧС. А теоретично може в цялата страна да имаме избрани кметове още на първи тур и да не се провежда балотаж".

Освен това ловджиите изтъкват, че от писмото на ИАГ не става напълно ясно тази заповед само за груповия лов ли се отнася. „Логично е индивидуалния лов да бъде разрешен, защото при него не съществуват предпоставки за възникване на инциденти. Но това не е казано ясно и категорично във вашето писмо, което може да създаде възможности за самоуправство по места и натиск от страна на РДГ и ДГС да не се провежда индивидуален лов" - обръщат внимание от Инициативния комитет.

Затова препоръчват на ИАГ да се напише изрично в писмото до държавните горски стопанства и регионалните дирекции, че индивидуален лов може да се провежда и в изборните дни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки