Община Ивайловград поема управлението на вила „Армира“


Община Ивайловград поема управлението на вила „Армира“
bulgariatravel.org
23 Октомври 2019, Сряда


Община Ардино пък ще стопанисва късноантичната и средновековна крепост край ардинското село Дойранци, а Министерството на културата - ранновизантийска резиденция край Костинброд

Автор: Десант

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление за срок от 10 години на римската вила „Армира“ и античен некропол в с. Свирачи, местност Харманите, на Община Ивайловград.

Предоставянето на ивайловградската община на тези археологически недвижими културни ценности - публична държавна собственост, ще допринесе за обогатяване културното наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на тези обекти и превръщането им в съществен фактор за развитието на туризма в общината.

Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство и предписанията за опазване на недвижимите културни ценности от Историческия музей - Ивайловград.

На Община Ардино пък безвъзмездно за срок от 10 години се предоставя за управление на късноантичната и средновековна крепост край ардинското село Дойранци.



Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство и предписанията за опазване на недвижимата културна ценност от Регионален историческия музей - Кърджали.

Министерството на културата получи за управление държавен имот в Костинброд с площ 1 999 кв. м, попадащ в рамките на обект „Късноантична резиденция Скретиска/ранновизантийска Кретискара и Ротонда“, който също е класифициран като археологическа недвижима културна ценност. Теренът ще се управлява от Министерството на културата с цел опазване на археологическата находка.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки