България и Грузия свързват дигитално Европа и Азия чрез оптичната връзка от Балчик до Батуми


България и Грузия свързват дигитално Европа и Азия чрез оптичната връзка от Балчик до Батуми
Снимка: МТИТС
22 Октомври 2019, Вторник


Транспортният министър Росен Желязков и грузинският премиер Георги Гахария обсъдиха в Тбилиси и фериботната връзка между двете държави

Автор: Десант

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министър-председателят на Грузия Георги Гахария обсъдиха развитието на транспортната и дигиталната свързаност през Черно море. Двамата проведоха работна среща в рамките на форума „Пътя на коприната“, който се провежда от 21 до 23 октомври 2019 г., в Тбилиси, Грузия.

Българският транспортен министър подчерта, че важна тема на разговорите е била оптичната връзка, която е изградена от Балчик до Батуми. Тя дава свързаност от Великобритания към Югоизточна и Централна Азия и е изключително важна.

„В момента капацитетът на тази линия е 12,6 терабита в секунда с много ниско закъснение, благодарение на особеностите на разполагането на кабела по дъното на Черно море. За последните 9 години не е имало нито едно прекъсване, а с увеличаването на трафика на данни, все повече ще се налага разгръщането на такъв тип инфраструктура. Сигурен съм, че тази дигитална свързаност е не по-малко важна от транспортната“, категоричен бе Росен Желязков.

Интернет свързаността между Европа, Близкия Изток и Азия е в основата на глобалната цифрова икономика и в тази връзка се радва на голям интерес от бизнеса.

„Очаквам полагането на оптични кабели под Черно море да продължи с още по-голяма сила да привлича инвеститорски интерес през следващите години“, добави министър Желязков. Той отбеляза, че чрез новия Механизъм за свързване на Европа 2 се планира да бъдат финансирани подводни кабели между държавите членки на ЕС и трети страни.

Увеличението на трафика при фериботната връзка между двете държави бяха друг основен акцент в разговорите между Росен Желязков и министър-председателя на Грузия.

"В посока към Грузия линията е 100% натоварена, а към България е само 30%, за това разговаряхме за пускането на още един ферибот по същата линия. От страна на домакините получихме уверението, че този въпрос ще бъде обсъден в най-скоро време. Разговаряхме и за увеличаването на интензитета по фериботната линия Бургас-Поти-Батуми, като по този въпрос предстоят разговори и с украинската страна“, коментира Росен Желязков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки