ООН: До 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си


ООН: До 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си
22 Октомври 2019, Вторник


Причината е комбинацията от голямата емигрирация и ниските нива на раждаемост

Автор: Десант

До 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация. От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, обобщава ООН. Причината е комбинацията от по-голям брой емигриращи, отколкото идващи в тези страни и ниски нива на раждаемост.

Между 1995 и 2035 г. броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона, се казва още в доклада на световната организация.

Като се има предвид намаляващия брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор.

Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад. При сегашните условия ще е много трудно да се обърне тенденцията на емиграция и ниска раждаемост, категорични са експертите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки