Роботи от ново поколение влизат в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“


Роботи от ново поколение влизат в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“
Снимка: Община Бургас
21 Октомври 2019, Понеделник


Лаборатория за интелигентни системи ще развива роботиката и мехатрониката като приоритетни направления в Бургас

Автор: Десант

Лаборатория за интелигентни системи ще развива роботиката и мехатрониката като приоритетни направления в Бургас. Това ще се случи през следващите четири години с финансиране от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" по проект "Изграждане и развитие на Център за компетентност и чисти технологии MIRACle".

В него участват осем научни и образователни организации, обединени в консорциум от Института по механика към БАН. От тях единственият партньор с дейност извън столицата е бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Мегапроектът MIRACle BG05M2OP001-1.002-0011 е най-високо оцененият от приоритетна ос "Изграждане и развитие на Центрове за компетентност" с бюджет от близо 24 млн. лева. С тях ще бъде изградена научно-изследователска инфраструктура с четири основни бази.

Приоритетно ще се развиват нови решения за интелигентни среди, процеси и технологии. Ще бъдат стимулирани партньорства при разработката и внедряването на технологиите с научни звена и компании от цяла Европа.

Целта е затваряне на триъгълника на знанието "наука-образование-бизнес" за осигуряване на устойчивост на разработките до създаване на конкурентен продукт.

За обособяване на базата в Бургас са отделени 370 хил. лева. Дейността на лаборатория "Интелигентни системи" в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще ръководи проф. д-р Сотир Сотиров, който е един от водещите учени в областта на невронните мрежи и изкуствения интелект в страната.

Неговият екип ще има възможността да работи и тества идеите си във високотехнологична среда, оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4, и ново поколение компютърен хардуер и софтуер за разработване на системи с изкуствен интелект.

С финансиране по проекта ще работи още едно звено в университета. Специализираната лаборатория по биохимично обработване на води и утайки ще се води от проф. д-р Валентин Ненов.

С това Бургас прави още една крачка към превръщането си в хъб за развитие на информационните технологии и привличане на инвестиции във високотехнологични отрасли.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки