Русенският музей представя връзката между дипломацията и изкуството


17 Октомври 2019, Четвъртък


В експозицията са включени секции, които показват връзката между художествените творби и символите на държавния суверенитет

Автор: Десант

В Историческия музей в Русе може да бъде видяна представителната експозиция от богатия Художествен фонд на Министерството на външните работи „Дипломация и изкуство“. Изложбата ознаменува 140 години от създаването на българската дипломатическа служба.

Експозицията бе открита от Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавен културен институт към Министъра на външните работи и от директора на русенския музей проф. д-р Николай Ненов.

Изложбата илюстрира неразривната връзка между дипломацията и изкуството през годините. Експозицията включва специално селектирани произведения от български автори, пътували и „живели“ с ритъма и динамиката на дипломатическото всекидневие в българските посолства на страните в Европа.

Избраните творби са от първото до последното десетилетие на ХХ век. Представени са емблематични живописни работи на творци като Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков, Светлин Русев и други. В експозицията са включени секции, които показват връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет.

Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Националната художествена академия, Държавна агенция "Архиви", Монетния двор и ще остане в русенския музей до края на ноември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки