Храм „Св. Теодор Тирон" в с. Новоселяне отбеляза 150-годишен юбилей


Храм „Св. Теодор Тирон" в с. Новоселяне отбеляза 150-годишен юбилей
15 Октомври 2019, Вторник


С уникалната си дърворезба църквата се нарежда на второ място след Рилския манастир

Автор: Йордан Антов, председател на НЧ „Васил Левски 1932" - с. Новоселяне

На 12 октомври в бобовдолското село Новоселяне тържествено беше отбелязана 150-годишнината на храм „Св. Теодор Тирон". Местната черква е обявена за паметник на културата с местно значение.

Строителството й започва през 1865 г. по идея на местния свещеник Стоимен Радов, а е открита през 1869 г.

Построена е от населението на село Новоселяне с участие и на жители на съседното село Долистово, които са се черкували доскоро в нея. Изградена е от майстор Стойо от радомирското село Жедна, на когото са помагали братята му Нове и Раде.

Новоселянската  църква „Св.Теодор Тирон" е един от първите възрожденски храмове в Разметаница. Градежът е от камъни и каменни блокове от пясъчник, споени с хоросан. Стенописната украса е извършена през 1871 г.от художници от Самоковската художествена школа.

Църквата е уникална с архитектурата си, а по дърворезба се нарежда на второ място след Рилския манастир.

Тя е тясно свързана и със събитията около идването на Васил Левски в село Новоселяне и създаването на първия таен революционен комитет в Дупнишкия край, чийто Председател е бил поп Стоимен. Тук Апостолът на свободата е работил като майстор строител и бояджия на новостроящата се черква, за да може по този начин да се укрие пред турците.

За отбелязване на 150-годишния юбилей на храма председателят на църковното настоятелство при отец Димитър Недялков отслужи тържествена света литургия и водосвет, а след това освети курбана по повод празника. Всички присъстващи вкусиха от обредното ястие, приготвено от майстор готвача Виктор Момчилов от село Долистово.

В чест на годишнината, НЧ "Васил Левски 1932 " организира и Първа кулинарна изложба "Приготвено с любов "на тестени продукти. Бяха раздадени грамоти и награди за първенците в категориите баници, питки и сладкиши.



Осигурена беше и богата музикална програма с участието на хор за църковно песнопение при храм „Св Николай Мирликийски" в пернишкия квартал „Църква", певчески групи при ДЦСХ - Благоевград, туристическо дружество „Айдидик" - Благоевград, Пенсионерски клуб „Веселие" от благоевградския квартал Еленово, НЧ "Светлина 1924 "  - Земен и индивидуални изпълнители Павлина Теова, Георги Гьолски, Боряна Василева, Кристина Янева, Христина Васева, Иван Миленков и др.



Гости на тържеството бяха родствениците на майстора на черквата, живеещи в Кюстендил и село Жабокрът.

Настроението сред хората беше празнично, както подобава на един голям и светъл празник.Наградени бяха дарители и хора, имащи отношение към храма.

Кулминацията на празника приключи с празнични фойерверки, озарили празничното небе над село Новоселяне.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки