Кандидати за общински съветници от НФСБ почистиха Кулата на Бургас


Кандидати за общински съветници от НФСБ почистиха Кулата на Бургас
Снимки: Десант
12 Октомври 2019, Събота


Старината, дала името на морския град, бе скрита от бурени и гъсти храсталаци

Автор: Десант

Кандидати за общински съветници от НФСБ Ивайло Вагенщайн, Васил Камберов, Севдалина Пенева, проф. Радостин Долчинков, Янчо Милев, Ивайло Стаматов, Марияна Лефтерова и Боян Дяков, кандидатът за кмет на Камено Иван Кузманов, както и депутатът Христиан Митев почистиха потъналата в бурени кула, дала името на Бургас.Тя е изградена през втори век и се намира на отока на Мандренското езеро край природозащитен център Пода, в непосредствена близост до бургаския квартал Крайморие.

Нейните изследователи - покойната днес бургаска археоложка Цоня Дражева и настоящият директор на бургаския музей д-р Милен Николов, отбелязват в отчетите си за направените на това място разкопки: „Кулата, наричана от местните жители „бург” или „пирг”, е пазела пристанището и достъпа към вътрешността на езерото и сушата през античността и средните векове. Тя е отбелязана в морските карти от ХІІІ до ХVІІ в.,тъй като е имало голямо значение за навигацията в залива. Нейното изграждане е свързано още с дейността по укрепяването на границите на римската колония Деултум през ІІ в. по времето на император Антонин Пий, на което се дължи и трайно запазения топоним Бург-Бурго/а/с".Както вече писахме тези дни в публикацията „Екозоната край нос Форос и кулата на Бургас обраснаха с тръстики", през 2013 г. общинската администрация реализира проект за оформяне на екозона покрай символа на морския град, но след това мястото бе изоставено и през годините обрасна с тръстики и гъста растителност.„С тази акция се вижда, че кандидатите за общински съветници от НФСБ милеят за културно-историческото ни наследство и неговото опазване за бъдещите поколения", категорична бе Марияна Лефтерова, която е секретар на Националната контролна комисия на патриотичната формация и е кандидат за общински съветник от листата на Националния фронт в Бургас.Освен че бе почистен знаковият исторически паметник, акцията се отрази благоприятно и на екологията на този прекрасен кът от Бургас, известен с огромното си биоразнообразие. По думите на проф. д-р инж. Радостин Долчинков, който също е в листата с кандидати за общински съветници, по този начин се помага и на различните видове уникални птици, които обитават региона, да останат да съжителстват с нас.Разчиствайки терена около кулата, се разкри изцяло и кладенецът с кръгла форма, открит при археологическите разкопки през 2009 г. В последните години той бе изцяло потулен под избуялата гъста растителност. В миналото съоръжението е било използвано от пазачите на кулата и пътниците, които чакали тук, за да бъдат превозени със сал на северозападния бряг на залива.


Старият кладенец (в долния десен ъгъл на снимката), скрит доскоро в тръстиките, вече може да се види от всички

В хода на разчистването патриотите решиха в скоро време да направят още нещо за съхраняване на историческата памет, свързана с кулата на Бургас - да поставят указателна табела, която ще дава информация за обекта - кога е построен, какво е неговото предназначение и каква е историята му. 

Също така те възнамеряват и да възстановят традицията върху символа, дал името на морския град, да се развява националният трибагреник.


Поглед към кулата преди разчистването от кандидатите за общински съветници на НФСБ


Кулата, след като бе разчистена от избуялата около нея растителност


Платена публикация
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки