Ще има ли оставки заради грандиозния гаф с т.нар. „македонски език“


Ще има ли оставки заради грандиозния гаф с т.нар. „македонски език“
11 Октомври 2019, Петък


Според Института за български език към БАН македонската литературна норма е една от трите книжовни норми на българския език и не е самостоятелен език, подчертават от сдружение „Зограф“

Автор: Десант

Началникът на политическия кабинет на министър Боил Банов – Иванка Бедрова, директорът на пресцентъра на МК Диляна Динчева, директорът на дирекция „Международно сътрудничество“ в културното ведомство, както и ресорният заместник-министър, отговарящ за дейността на българските културни институти в чужбина, трябва да понесат своята отговорност чрез подаването на оставки за проявеното безхаберие и допуснатия огромен гаф с обнародването преди броени дни на сайта на Министерство на културата на обява, в която императивно изискване към всички участници в обявения конкурс за длъжността „директор“ на Културния ни институт в столицата на Република Северна Македония е „да владеят писмено и говоримо официалния език на страната-домакин", като за целта се иска да бъде представен и „документ, удостоверяващ неговото владеене“.

Това заявяват от сдружение „Зограф“ по повод грандиозния гаф с т.нар. „македонски език“.

Провинилите се чиновници, сътворили текста на нелепата министерска заповед за обявяването и провеждането на конкурс за длъжността „директор“ на Културния ни център в Скопие, която е изпратена за публикуване и до национални всекидневници едновременно с качването й на официалния сайт на културното ведомство, нямат място в българската държавна администрация, тъй като допуснатата от тях непростима грешка с опита им за легитимиране и признаване на т.нар. „македонски език“ говори не само за липса на професионализъм, но и за крещяща липса и на най-елементарна обща култура, тя е и гавра с българската идентичност и история, изтъкват от гражданското сдружение.

Във ведомството на Боил Банов очевидно напълно са забравили, че по отношение на т.нар. „македонски език“ официално изразената позиция още през 1993 г. на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към Българската академия на науките е, че македонската литературна норма е една от трите книжовни норми на българския език, но тя не е самостоятелен език, подчертават от сдружение „Зограф“.

Единодушно е мнението на българските учени и езиковеди, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Република Северна Македония, всъщност е писмено-регионална форма на българския език, така че така наречения „македонски език“ просто не може и няма как да се счита за език, отделен от българския, посочват от гражданското сдружението.

Те напомнят, че Институтът за български език „Професор Любомир Андрейчин“ е един от най-старите институти на Българската академия на науките, той си е извоювал заслужен престиж и авторитет като научен център за изследване и описание на българския език – на неговото съвременно състояние, история, диалектно многообразие и връзката му с други езици.


В категории: Новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Комисия
12.10.2019 07:51:22
0
0
Нова Кръгла маса трявба да пторъси коннсуесс за рфоемри. Ако не излзеем здаено от безмреитево, сбтаилиицазтяа на миезиярта ще продлъжи В. Сега. С тези лъже-неща, както се разивав и казват самите участници - може да се нарече "Комисия", вместо "кръгла маса"....
3
теми - не присъстват в мас-мед
11.10.2019 23:23:23
0
0
Събират се прекалено много Теми - които не присъстват в мас-медийте!? Или ако присъстват - присъстват по Неверен начин!!!!!! Абсолютно Неверен!!!!!!!!!!! Да "приспиват" - гражданството.... нечувало нищо по същество за историята на българското образование и т.н...
2
Реформата в Образованието
11.10.2019 23:09:25
0
0
Реформата в Образованието катастрофира. България. В. Сега. Къде има нещо изнесено от български мас-медий?? То не са конференции, срещи на професионалната общност. Никой не е чул за нищо!!!! За реформите.... Разбира се, че е трагедия всичко... Те не са каши - въобще със всичко.... Ами малък човек - как поема всичкото това нещо??? Толкова години - мас-медийте ги няма на тема образование!!!! Кой знае за ликвидирането на образованието още първата седмица на 1944 г? Частично, данни, ужасяващи на Д.Веле. Но се оказват частични.... Има историци на образованието, Чичовска - 1995 г. изданието. (или 1993....) По пълна картина.... Ако не се разбере за посегатлествата, вмешателството, преорганизацията в образователния материал, програми, елементите, които правят съдържанието... И на нещо, което се оказва нефункциониращо, се слага нов хомот, образно казано, отново с някакви задни идеи???? Критиката спрямо новата терминология е прекрасно точна!!! Потвърждава неразбирането. Но от там нататък? Взима се наготово неразбираем, неиздържан материал и отново тоталитарно/диктаторски се натрясва!!! Колкото по неразбираемо, толкоз по-добре. Това е база, базови постановки... Трябва базата да е Нормална! .... иначе - иначе ето до какво се стига... Няма как де си ингериграш нито към себе си, нито в Европа. Това е издевателство срещу личността, съзнанието, мисълта и т.н... Прави се план-минимум на основните неща, за много широка общественост!!! Които трябва да се научат, запознае масовата публика... Получава се същото - прекъсва се комуникацията, общуването между поколенията... Едното изтребва другото. Къде има такова нещо??? Само че (и) при втората (поредна, се явява) неработеща програма, реформа???
1
GRAZDANIN
11.10.2019 12:40:31
0
1
ZA TAKIVA OSVEN,,OSTAVKA,,TRJBVA DA SE PRILAGATIMNOGO PO-SERIOZNI NAKAZANIJ!NAKAZANIJ TRJBVA DA IMA I ZA NAZNACHILITE GI!NAPRIMER:ZABRANA DA ZAEMAT,KAKVATO I DA BILO RAKOVODNA
UPRAVLENSKA DLAZNOST V DARZAVNATA ADMINISTRATZIJ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки