Андрей Тошев става премиер в един от тежките периоди от нашата история


Андрей Тошев става премиер в един от тежките периоди от нашата история
Андрей Тошев (четвърти на най-горния ред) с преподаватели от Солунската девическа гимназия. Снимка: Уикипедия
10 Октомври 2019, Четвъртък


На 10 октомври се навършват 75 години  от смъртта на видния политик и държавник

Автор: Атанас Коев

На 10 октомври се навършват 75 години  от смъртта на видния български просветител, дипломат от кариерата,  политик и държавник, убеден монархист и приближен на двореца - Андрей Тошев. Той бива назначен от цар Борис III за премиер на България в един от тежките и трудни периоди от историята на държавата ни.

Родното място на този изявен българин е Стара Загора, откъдето започва житейския му път на 4 април 1867 г. Първоначално учи в родния си град, след което завършва Одринската мъжка гимназия.

След като се дипломира, младежът заминава за чужбина, където следва естествени науки в Белгия и Швейцария. Получил твърде високо за времето си образование, след като се завръща в родината си е назначен от Българската екзархия за учител в Солунската българска мъжка гимназия. Впоследствие ерудираният даскал преподава в Стара Загора и Варна, като накрая се озовава в столицата и чрез конкурс става преподавател във Военното училище в София.

През 1900 г. Тошев е избран за действителен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

Заради богатата си култура и образованост през 1903 г. младият учител е повикан в Министерството на външните работи, където започва дипломатическа работа - първоначално е търговски агент на България в Битоля, а след това е търговски и дипломатически представител на страната ни в Цариград, Цетине, Атина, Белград, Виена и Берн.

Когато на власт идва Българският земеделски народен съюз - БЗНС, видният български дипломат подава оставка в знак на несъгласие с провежданата от земеделците пагубна за страната ни външна политика.

Завърнал са в България от странство, той се отдава на публицистична дейност.

На 25 април 1935 г. цар Борис III принуждава генерал Пенчо Златев да подаде оставка като министър-председател. Монархът се обръща към Андрей Тошев, който е вече в  напреднала възраст, да състави новия кабинет, тъй като видният старозагорец е приближен до двореца и е убеден монархист.

Новият Министерски съвет под ръководството на  премиера Тошев продължава политиката на царя за утвърждаване на безпартийния режим. По това време се засилва ролята на монарха в обществения живот на страната, а се обезличават политическите партии, забранени след 19-майския преврат от 1934 г. Увеличава се намесата на държавата в стопанския живот на България.

След като изиграва ролята си, на 23 ноември 1935 г. кабинетът на Андрей Тошев е заменен с ново правителство, начело с Георги Кьосеиванов. 

Последните години от живота си бившият премиер посвещава на публицистика. Плод на неговите дългогодишни изследвания са няколко труда, по-известни от които са: „Поглед върху икономическото положение в Сърбия“, излязъл през 1911 г. и „Сръбско-българската разпра“, появил се на книжния пазар през 1932 г. В продължение на три години Тошев подготвя и издава двутомното издание „Балканските войни“, което всъщност е и апогеят на неговото творчество. С трудовете си той остава ценни сведения за Балканските войни, както и за българо-сръбските отношения.

Видният български просветител, публицист, политик, дипломат и държавник умира на 10 октомври 1944 г. в София на 77-годишна възраст. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки