Българи ще преобразят с 3D мапинг шоу Бранденбургската врата в Берлин


Българи ще преобразят с 3D мапинг шоу Бранденбургската врата в Берлин
09 Октомври 2019, Сряда


Между 11-20 октомври там ще се проведе най-големия форум за светлинно изкуство в света -  „Фестивал на светлините“

Автор: Десант

Артисти от българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO ще поставят грандиозното начало на „Фестивал на светлините“, който започва в Берлин този петък. Те ще дадат нов облик на един от най-емблематичните монументи в града – Бранденбургската врата.

Тя  ще се превърне в портал към историята на Берлинската стена в рамките на 7-минутно 3D мапинг шоу - от думите на основателя на ГДР Валтер Улбрихт, че в града няма да бъде построена стена, през изграждането на 165,7-километрова конструкция от бетон и бодлива тел и разделението на жителите на града.

Специална част от спектакъла ще бъде отделена на артистите, които са рисували върху стената, благодарение на Хайнц Куцдас – притежателят на най-голямата колекция от нейни снимки. Емблематичните персонажи на Тиери Ноар (първият графити артист, с произведение върху стената) също ще оживеят върху  историческия монумент.​

Над тридесет от най-известните сгради в Берлин ще бъдат преобразени от 3D мапинг спектакли и светлинни инсталации, създадени от българското MP-STUDIO, по време на петнадесетия „Фестивал на светлините“. Тазгодишното издание на най-големия фестивал за светлинно изкуство в света ще се проведе под мотото „Светлини на свободата“ (Lights of Freedom) и ще бъде вдъхновено от 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Форумът ще се проведе в дните между 11-20 октомври.

Над 100 са сградите и инсталациите, които ще превърнат германската столица в най-голямата галерия под открито небе в света. Тази година, основен партньор за артистичното съдържание на фестивала е именно българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO.

Шоуто с Бранденбурсгската влата е третият спектакъл, който българите подготвят специално за най-известния исторически паметник в Берлин. Студиото е и първият победител в шампионат за 3D мапинг в историята на фестивала, извоювал първо място за преобразяването именно на Бранденбургската врата  през 2015 г.

„За нас е изключителна чест да създадем 3D мапинг спектакли и статични инсталации за повече от 30 сгради, като част от тазгодишното издание на „Фестивал на светлините“. Радваме се, че именно тази година, в навечерието на честванията на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, имаме възможност да творим в подкрепа на свободата.

Ще дадем нов облик на някои от най-известните сгради в града: Бранденбургската врата, Телевизионната кула, Министерството на финансите, Министерството на външните работи, Хумболдския университет и др., за да покем колко е важно да бъдем свободни и да сме заедно,“ сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и настоящ арт директор на „Фестивала на светлините“.

Българите ще бъдат  куратори на световния шампионат по 3D мапинг, който традиционно се провежда на най-високата структура в града - телевизионната кула. MP-STUDIO са двукратни шампиони в състезанието, а тази година се връщат със свое шоу, специално разработено за началната част на шампионата и с подбор на финалистите, които ще мерят сили за титлата.

Само преди дни, отново с тяхно светлинно шоу, беше отбелязана 50-годишнината от създаването на телевизионната кула.

Тази година, още едно първенство ще стане реалност в рамките на фестивала – 14 участници от 14 държави ще се включат в състезание по улично изкуство (street art) – техните, рисувани на платна произведения са превърнати дигитализирани и ще красят фасадата на един от най-известните хотели в централната част на града - Hotel de Rome. Сградата ще бъде преобразена и от сюрреалистичен спектакъл на тема „Освободи своята енергия“, отново създаден от родните артисти.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки