Деца от Русе се преобразиха в императори и красиви римлянки


Деца от Русе се преобразиха в императори и красиви римлянки
09 Октомври 2019, Сряда


Ученици от ОУ „Ангел Кънчев“ се докоснаха до римското наследство на Русе и региона, като се включиха в тематична работилница на Историческия музей в дунавския град

Автор: Десант

Деца се докоснаха до римското наследство на Русе и региона. Ученици от ОУ „Ангел Кънчев“ се включиха в тематична работилница, която се проведе в Историческия музей в дунавския град.

По забавен и адаптиран за техните възприятия начин, участниците придобиха знания за крепостта „Сексагинта Приста“, нейното устройство, функции и управление. Те се запознаха с експозицията на музея от римско време и откритите и изложени находки. Научиха за обредните практики, традициите и въоръжението на армията през този период.

Уъркшоп за конструиране на маски помогна на подрастващите да се запознаят с наименованията, изображенията и гръцките съответствия на римските божества. Създадени за работилницата дрехи и аксесоари превърнаха децата в императори и красиви римлянки. 

Момчетата и момичетата изградиха макет на арка, благодарение на която придобиха знания за архитектурните решения на епохата, изучаваха и сглобяваха съдове от римско време. 

Всяко дете работи по информационен лист с творчески и образователни задачи, разгръщащи темата за римското присъствие в региона.



Древноримската работилница е част от проекта „В дрехите на историята – обучение в култура“, който русенският музей осъществява с помощта на Министерството на културата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки