„Момченцето с кратунката" се завърна в столичната градинка „Кристал"


„Момченцето с кратунката" се завърна в столичната градинка „Кристал"
Снимка: Фейсбук
08 Октомври 2019, Вторник


Фигурата, украсяваща чешмата там, беше открадната и е възстановена по снимки и модел, предоставен от семейството на автора

Автор: Десант

След десетилетия отсъствие „Момченцето с кратунката" и неговите патици се завърнаха на чешмата в столичната градинка „Кристал" - това съобщи на фейсбук страницата си зам.-кметът на София Тодор Чобанов, изказвайки благодарности на Марин Марков за отличната работа.

Той припомня, че чешмата в градината срещу Военния клуб е изградена в периода 1925 – 1935 г. Васил Зидаров е автор на скулптурната украса отгоре, която представлява голо дете с кратунка. Над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на плуващи риби. Между рибките се намират и четири патенца, от чиито човки се пие вода.

Сърничките в същата градинка отново са дело на Васил Зидаров. Градината е обособена през 1925 г., а най-ранната намерена снимка на чешмата е от 1935 г.

Коритата на чешмата са изработени от витошки гранит, обясняват специалистите от „Марковстудио“, които са работили по реставрацията й. Фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, предоставен от семейството на автора.

Работилницата за скулптура „Марковстудио“ и нейният основател Марин Марков са известни с работата си със световноизвестни имена в съвременната скулптура като Пол Маккарти и Ричард Джексън, и с реставрацията на забележителните ни паметници „Лъвов мост”, „Цар освободител”, „Шипка”.

Фигурата на Алеко Константинов, която радва столичани на бул. „Витоша“ също е изработена от „Марковстудио“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки