Вицепремиерът Марияна Николова: Цифровизацията намалява корупцията


Вицепремиерът Марияна Николова: Цифровизацията намалява корупцията
Снимка: Пресцентър на МС
08 Октомври 2019, Вторник


Тя отбеляза в Ереван, че динамичното развитие на информационните технологии налага постоянна актуализация на целите и на средствата за постигане на ефективно електронно управление

Автор: Десант

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова участва в министерската сесия, посветена на добрите правителствени практики в сферата на електронните публични услуги и успешните дигитални трансформации. Събитието е в рамките на  23-ия световен конгрес по информационни технологии, който се провежда в арменската столица Ереван.

В своето изказване вицепремиерът отбеляза, че динамичното развитие на информационните технологии налага постоянна актуализация както на целите, така и на средствата за постигане на пълноценно и ефективно електронно управление.

„Държавното управление не може да изостава от общите тенденции и необратими процеси на европейско и световно ниво, и трябва своевременно да се адаптира към новата цифрова среда“, заяви вицепремиерът Марияна Николова.

Тя изтъкна, че в процеса на стратегическо планиране в публичния сектор, също като в бизнеса, се налага постоянно анализиране на технологичното развитие.

„Цифровизацията на процесите и услугите води до драстично намаляване на нивото на корупция, осигурява прозрачност и проследимост“, подчерта вицепремиерът Николова и добави, че Европейският съюз със своята стратегия за Цифровия единен пазар има за цел да премахне пречките и да предложи повече възможности за трансгранична стопанска дейност.

„България, като страна членка на Европейския съюз, следва общия подход за хармонизация на европейското законодателство, стандарти и сертификационни схеми в сферата на дигитализацията“, изтъкна българският заместник министър-председател.

В сесията взеха участие министри от Армения, Естония, Бангладеш, Мексико, Малайзия и Република Корея.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки