Фалшива новина опразва училищата в ромските квартали


Фалшива новина опразва училищата в ромските квартали
Снимката е илюстративна
07 Октомври 2019, Понеделник


Всяваната от месеци психоза, че уж държавата ще отнема деца от родителите им и затова прокарва документи като Стратегията за детето, ескалира в Сливен, село Тополчани и други населени места

Автор: Десант

Всяваната от месеци психоза, че държавата иска да отнема деца от родителите им и затова прокарва документи като Стратегията за детето, стигна и до ромските махали в страната. Истерията се прояви в
понеделник, когато две училища в Сливен и едно в близкото село Тополчане бяха опразнени за минути от притеснени родители, чули фалшивата новина, че децата на някаква жена били отнети.

​След блъскане и викове около 500 деца били изведени от 6-то и 8-то сливенски училище. От първото школо обясняват пред offnews.bg, че занимания имало до 10 часа, а часовете за втора смяна били отменени. 

По неофициална информация подобни случаи имало и в Карнобат, Ямбол, Сунгурларе, както и в София, алармира Медиапул.

Случаи на отнети деца няма, обявиха властите. Видепремиерът Марияна Николова категорично отрече, че правителството подготвя за приемане Стратегия за детето. Образователният министър Красимир Вълчев, който в понеделник беше на посещение в Сливен, обяви, че в кварталите с ромско население се спекулира със страховете от страна на „добре организирани групи".

По неофициална информация в последно време ромските квартали в страната са посещавани от хора, които обясняват, че властите искат да отнемат ромски деца, да им слагат гривни. Като аргументи
се посочват оттеглената Стратегия за детето, както и промени в някои социални закони. Срещу тях от няколко месеца тече кампания, а авторите й твърдят, че "социалните" искат да отнемат български деца от родителите им и да ги дадат за осиновяване в  чужбина, включително на гей двойки.

След пропагандните акции в ромските махали се стигна и до истерията в Сливен. В социалните мрежи беше пуснат видеоклип, на които се вижда как притеснени родители, баби и дядовци извеждат от училище децата, които плачат уплашени. Някои от възрастните изхвърчали от работа, за да приберат децата. "Учехме си спокойно, и изведнъж дойдоха да ни вземат. Уплаших се", казва един от учениците от разпространения във Фейсбук клип - посочва дописката в Медиапул.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки