Две седмици след фалита на „Томас Кук" банкрутира и един от най-големите български туроператори


Две седмици след фалита на „Томас Кук" банкрутира и един от най-големите български туроператори
07 Октомври 2019, Понеделник


Вижте подробностите

Автор: Десант

Един от най-големите български туроператори - „Астрал холидейз", обяви, че влиза в процедура по несъстоятелност. 

Това става две седмици след като фалира британският туристически оператор „Томас Кук". Банкрутът на „Астрал холидейз" идва логично след това, тъй като това е и българският партньор на британската компания.

Българският туроператор ще остане в историята след близо четвърт вековно присъствие на туристическия пазар - фирмата съществува от 24 години. 

Мъчителното решение за обявяването на несъстоятелност е взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството. Причините да се стигне до тук са комплексни, уточняват неговите ръководители.


Агенцията уверява, че е предприела всички мерки за защита на клиентите си. „Астрал холидейз интернешънъл“ АД поддържа валидна застрахова „Отговорност на туропратора“ в ЗК „Уника“.

От каченото на сайта на туроператора става ясно, че пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от тази фирма, които в момента се намират зад границата, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги.

Но компанията няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 7 октомври. Тези, които са закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени от „Астрал холидейз“. За проверка на разписанието и часовете на полетите, препоръчваме клиентите да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуване по издадените вече самолетни билети, уточняват от дружеството.

От там подчертават, че клиентите им, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Координатите за връзка със застрахователя и още полезна информация са посочени в съответните договори за туристически пакети и приложенията към тях.

Това реално е първата пряка жертва на „Томас Кук" у нас, тъй като „Астрал" движеше програмата като трансфери, екскурзии и т.н. на 200 хиляди чужди туристи от фалиралия оператор. Отделно още над 50 хотела ще имат неплатени сметки за летния сезон и тяхното финансово здраве е още неясно.

Всички дъщерни дружества на „Томас Кук" в три европейски държави – Германия, Австрия и Полша, вече също обявиха фалит.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки