В Карлово откриха барелеф на Евлоги и Христо Георгиеви


В Карлово откриха барелеф на Евлоги и Христо Георгиеви
Снимки: БНР
03 Октомври 2019, Четвъртък


На тържествена церемония в четвъртък вечерта там ще бъдат връчени Националните награди на името на двамата карловци  за образование, бизнес и дарителство

Автор: Десант

Днес се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на брат му Христо. По този повод в родния им град бе открит бронзов барелеф на големите дарители. 

Той е дело на карловския художник Димитър Рашков и е направен със средства от признателни карловци. Архитектурният проект е на Мария Каразлатева.



Паметният знак всъщност е създадени през 1994 г. по инициатива на карловското настоятелство „Родолюбие“, оглавявано от инж. Христо Войняговски, по това време кмет на Карлово. Месеци по-късно обаче вандали го разбиват и продават като скрап. Едва сега по случай юбилеите на братя Георгиеви мемориалът е възстановен.

В големия салон на местното читалище тази вечер с тържествена церемония ще бъдат връчени Националните награди на името на двамата карловци  за образование, бизнес и дарителство - сферите, на които те са посветили живота си.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки