В Русе ще има информационен ден за инвазивните чужди видове в Дунавския регион


В Русе ще има информационен ден за инвазивните чужди видове в Дунавския регион
Пръв у нас още през 2005 г. е засечен китайският поспаланко
03 Октомври 2019, Четвъртък


Пред аудиторията ще бъдат представени заплахите, мерките за превенция и контрол и  нормативна база, свързана с тези нашественици в нашите води

Автор: Десант

На 4 октомври в Гранд хотел „Рига” в Русе ще се проведе информационен ден, свързан с инвазивните видове в Дунавския регион. 

Поканени за участие са представители на институции и туристическите дружества в дунавския град. Пред аудиторията ще бъдат представени заплахите, мерките за превенция и контрол и  нормативна база, свързана с инвазивните видове.

Предвидена е и демонстрация на смартфон приложението „Инвазивните чужди видове в Европа” на Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

В Европа, включително в река Дунав и страните от Дунавския басейн, продължава тенденцията на въвеждане и разпространяване на инвазивни чужди видове (ИЧВ), като темповете на разпространяване на някои видове се увеличават.

Някои от настанилите се у нас „чужденци" носят непознати за нашите ширини зарази, вируси и бактерии. Най-често са пренесени чрез кораби и лодки. Такива са рибката китайски поспаланко, която произхожда от районите по границата между Русия и Китай, както и шипобузестият рак и черното дънно сомче от Северна и Централна Америка.

Пръв у нас още през 2005 г. е засечен китайският поспаланко, или ротан. Тогава той е обитавал само Дунав. Сега учените го откриват в езера, канали и блата около реката, а рибари свидетелстват за вида в почти цялата страна.

Отчитайки нарастващата заплаха от ИЧВ за биоразнообразието, здравето на човека и икономиката в Европейския съюз е приет Регламент (ЕС) № 1143/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2014 г. относно предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове.

Международната комисия за опазване на р. Дунав (Дунавска комисия, ICPDR) признава, че ИЧВ са се превърнали в основен проблем за Дунавския басейн, за решаването на който са предвидени мерки в Плана за управление на Дунавския басейн (2015 г.).

Отчитайки значението на ИЧВ за изпълнението на Рамковата директива за водите 2000/60/EО Дунавската комисия разработва отделна програма за ИЧВ, която се изпълнява от някои страни членки, между които и България, по време на Joint Danube Survey 4 (JDS4, 2019).

Събирането на данни за ИЧВ обаче поставя редица предизвикателства. Развитието на гражданската наука през последните години предоставя възможности за подобряване на обмена на данни и знания за чуждите видове, като в същото време осигурява ефективна и висококачествена обществена ангажираност с проблемите, свързани с ИЧВ.

Напредъкът в технологиите, особено онлайн записването и приложенията за смартфони, едновременно с развитието на социалните медии, дават огромни възможности за развитието на гражданската наука в тази област.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки