Мечка продължава да безчинства из Родопите


Мечка продължава да безчинства из Родопите
Снимка: 24rodopi.com
03 Октомври 2019, Четвъртък


Собствениците на нападнатите стада и пчелини получават обезщетение, след като се установи, че щетите са от нея

Автор: Десант

В Kърджалийския регион през последната година е имало няколко нападения от мечки над стада и пчелни кошери, твърди Мариана Чамполова, експерт в РИОСВ-Хасково, пред радио „Фокус“.

Преди време 24rodopi.com писа, мечките са стигнали до Женда, където са разбили пчелни кошери на ловен надзирател, а край Мурга са разкъсали телета.

„Тъй като мечката е защитен вид, съответно след установяване на щетите, че са от нея, се прави предложение до Министерството на околната среда и водите и се заплаща обезщетение на собственика на стадото или пък на пчелните кошери.

На територията, контролирана от РИОСВ-Хасково, по-известните случаи в Кърджалийски регион са в села, където се повтарят нападенията. Това са село Соколите, в района на ДЛС „Женда“, махала Диджи Дере - Община Черноочене, селата Мурга и Пресека - там са най-зачестилите случаи на нападения от мечки, предимно над стада от телета и пчелни кошери.

Последният случай е в Община Черноочене. В село Соколите на 10 септември 4 пчелни кошера са били унищожени. Любителката на сладкото лакомство е оставила достатъчно следи и улики, за да бъде идентифицирана от разследващите случая специалисти от РИОСВ-Хасково", обяснява експертката.

„След проверка е установено, че е имало достатъчно следи и остатъци от козина на мечка, отпечатъци от лапите, също се вижда, че се е търкаляла наоколо, вероятно в някакъв опит да избяга от пчелите.

Има достатъчно такива следи от козината, както и отпечатъци от нокти и лапи, така че несъмнено в случая става въпрос за мечка. Съответно пак е направено предложение от нас за изплащане на нанесените щети на собственика на кошерите, в случая“, допълва Чамполова.

По думите й, от селата в Кърджалийска област засега няма сигнали за нападения от вълци над стада от домашни животни. Отчитат се предимно случаите за мечи нападения, защото мечката е защитен вид и там процедурата е малко по-специална, тъй като се обезщетяват собствениците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки