Живееща във Франция българка издаде картичка за Първата световна война


Живееща във Франция българка издаде картичка за Първата световна война
Снимка: zakazanlak.bg
03 Октомври 2019, Четвъртък


Тя е посветена на българите, взели участие в Първата световна война, сред които е и нейният прадядо

Автор: Десант

Казанлъчанката Петя Големанова, която от години живее със семейството си във Франция, издаде пощенска картичка с плик, посветена на българите, участвали в Първата световна война.

За родолюбивото начинание  разказва zakazanlak.bg в деня, когато през 1916 г. на връх Каймакчалан е убит нейният прадядо.

За оформлението на картичката Петя Големанова използва традиционни символи като лавров венец и ленти с имена от ключови сражения. Две от тях са на връх Каймакчалан и кота 1248. Там воюва 56-ти пехотен полк, в който са служили много хора от Казанлъшкия край.

В композицията включва и част от стихотворение на Любомир Бобевски- автор на известните маршове „Съюзници - разбойници“ и „О, Добружански край“: „Безкръстния ви гроб, юнаци,/ с цветя от лаври ще красим".

Графичен дизайнер на проекта е една талантливата художничка Албена Иванова, която е родом от Русе, но днес живее в Америка. Тя има връзка с Казанлък, защото е завършила Художествената гимназия.

„Първите бройки отпечатахме с моя съпруг във Франция. Всичко финансирахме с наши, лични средства. Подаряваме картичките на приятели, колекционери, хора с отношение по темата, на музеите в Казанлък. Бройки от нея вече има и в родното село на моя прадядо - Елхово, в Държавен архив -Стара Загора, Музея в Троян и други. Част от тях подарих и на комитет „Каймак - Чалан 2016 - Чикаго“ - разказва пред сайта zakazanlak.bg родолюбивата българка.

Източникzakazanlak.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки