Взимат мерки за обезопасяване на пътеката към пещера „Русалка"


Взимат мерки за обезопасяване на пътеката към пещера „Русалка"
02 Октомври 2019, Сряда


Ще бъдат премахнати 25-метровите дърветата само от горната страна на пешеходната алея в опасния участък

Автор: Десант

Междуведомствена комисия направи оглед на туристическата пътека към заслон „Бигора“ в природен парк „Шуменско плато“, съобщават от парковата дирекция.

Експертната среща се проведе по инициатива на Държавното горско стопанство в Шумен във връзка със сигнали на тел. 112 за паднали големи дървета по пътеката. В огледа участваха представители на Стопанството, на Дирекцията на Природния парк, на Община Шумен, РИОСВ Шумен и на Регионалното управление по горите.

Според експертите, най-опасните дървета в природния парк се намират в отсечката между комплекс „Орбита“ и заслон „Бигора“.

Инж. Тодор Геронтиев, зам.-дректор на ДГС Шумен уточни, че те са предимно от вида бук, при които признаците на загниване не са ясно изразени и това подхранва опасенията на специалистите, че има риск от бъдещи трагични инциденти.

Експертите се обединиха около идеята да се премахнат 25-метровите дърветата само от горната страна на пешеходната алея в опасния участък. По тази начин дори и да падне дърво, то няма да достигне преминаващите граждани. Спецалистите посочиха, че в района има 4-метрови фиданки, чрез които гората ще се подновява.

„За нас най-важни са здравето и безопасността на туристите. Неоспорим факт е, че дървета в този район са стари, падат и трябва да се предприемат мерки“, заяви директорът на Природни парк инж. Васил Василев.

Маршрутът от комплекс „Орбита“ до пещера „Русалка“ през заслон „Бигора“, в който попада опасния участък, е любимо място за шуменци и гостите на града. Там обаче през 2012 г. трагично загина 2-годишно дете, което беше ударено от падащо дърво, тежко бяха ранени трима възрастни. Тогава се предприе премахване на опасните и болни дърветата.

Инвентаризация се прави всяка година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки