Мини шампоаните в хотелите падат в жертва на борбата с пластмасата


Мини шампоаните в хотелите падат в жертва на борбата с пластмасата
Снимката е илюстративна
02 Октомври 2019, Сряда


Ежегодно в океана попадат не по-малко от 8 милиона тона полимерни отпадъци

Автор: Дина Харизанова

В рамките на борбата с пластмасите жертва може да паднат мини шампоаните,  душ геловете и лосионите, с които традиционно се зарежда всяка хотелска стая. 

Такова решение вече взе световната корпорация IHG („Интерконтинентал хотелс груп"), чиито дъщерни компании са световно известните хотелски вериги Holiday Inn, Holiday Inn Express, Crowne Plaza, Hotel Indigo, InterContinental, Staybridge Suites и Candlewood Suites. В тях вече е забранено използването и на пластмасови сламки при сервирането на коктейлите и безалкохолните напитки. 

Очаква се в 843 000 хотелски стаи в над 5600 хотела по цял свят вместо пластмасовите флакони да се появят стационарни дозатори за многократна употреба, което ще позволи значително да се намали количеството на полимерните отпадъци.

„Нашите партньори и клиенти очакват от нас по-грижовно отношение към околната среда" — коментира инициативата изпълнителният директор на IHG Кит Бар.

Към подобна политика се придържат и други фирми от сферата на туризма. Елитният круизен оператор Lindblad Expeditions например вече използва на своите кораби постоянни дозатори за сапун, шампоан и други течности.

Припомняме, че по данни на Световния икономически форум, ежегодно в океана попадат не по-малко от 8 милиона тона пластмаса, а в планетарен мащаб за преработване и рециклиране се събират едва 14% от пластмасовите отпадъци. 

По материали от чуждестранните медии


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки