Циклон над Средиземно море слага край на сушата и жегата


Циклон над Средиземно море слага край на сушата и жегата
Карта: Wxcharts.com
01 Октомври 2019, Вторник


Температурите ще паднат с 15 градуса

Автор: Десант

Октомври стартира с жега, но бързо ще повлече крак с обилни есенни дъждове от добре изразен средиземноморски циклон, който първоначално не даваше индикации да е нещо сериозно откъм количества. Но ето, че по-малко от 120 часа до обстановката, има сравнително добри шансове да напои солидно, предупреждават от Meteo Balkans.

Температурите ще паднат с 15 градуса. В планините сутринта термометърът няма да падне толкова ниско и ще задържи сутрешните на около и над 10 градуса, може и да има потъвания до 5 градуса, но те изглеждат по-скоро локални, изтъкват още метеоролозите.

Сценариите са първите есенни дъждове, макар че има и индикации за по-летен характер, да започнат откъм Чипровската планина още в четвъртък следобед и привечер. 

Но основните количества трябва да се излеят около и в ранния следобед в петък първо на югозапад и в късния следобед и привечер над югоизток, като до събота в ранния следобед източно от долината на река Сазлийка може да се излеят общо до над 80 литра, което да заличи следите от лятната суша в Старозагорското поле, Светиилийските, Манастирските възвишения. Тунджа трябва да вдигне нивата и да се измъкне от есенното маловодие.

Събота ще е много хладно, като максималните едва ще превалят 15 градуса, а може и да не ги стигнат, предвид настоящите сценарии за Пловдивското поле, но дъждовете на запад и централно спират, изяснява и в неделя рязък скок на максималните отново до приятни 23-24 градуса, е няма да го има вече авансовото късно лято, което караме сега.

Предстоящото захлаждане изглежда много по-слабо от предходното, макар и началните сценарии да бяха за много силно нахлуване, все пак ще прекъсне необичайно късното лято не само през деня минава или поне достига 30, но и през нощта и рано сутрин държи на стойности като за лятото – около и над 15 градуса.

Все пак това са предварителни сценарии за моделите, за дъждовете съвсем не се знае нищо до последно, до основната валежна обстановка, прогнозирана от последните обновления, залага на точно южно разположение на циклона в петък следобед и привечер. Най-вероятно няма да е точно такова разположението и може очакваните валежи отново да ни се разминат, както неведнъж е ставало, коментират от Meteo Balkans.

Засега обаче Пловдивското поле изглежда като валежна дупка, в Старозагорското поле и в Бургаската низина може локално да се излеят до над 80 литра, но това по сегашния сценарий, не е изключено при напълно различно разположение на циклона, а и не е гаранция, че ще се оформи толкова добре. До вчера той беше южно преминаващ през Пелопонес и валежите у нас бяха символични. Сега вече е в северната част на Егейско море, до Самотраки, така че над планината Фенгари може да се лее много дъжд, показват изчисленията.

Източникmeteobalkans.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки