Започна новата учебна година в Богословския факултет на Софийския университет


Започна новата учебна година в Богословския факултет на Софийския университет
Снимка: Българска патриаршия
01 Октомври 2019, Вторник


Началото й бе дадено с архиерейска света литургия

Автор: Десант

На 1 октомври, когато Православната ни църква отбелязва празника Покров на Пресвета Богородица, с архиерейска света литургия бе дадено началото на новата 2019/2020 академична учебна година в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Светата литургия бе възглавена от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод. Той бе в съслужение с прот. Сава Кокудев, ефимерий при академичния параклис, столични свещеници, доц. д-р дякон Иван Иванов.

Епископ Герасим отправи поздрав и благословение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. В поздравителния си адрес той казва: "Отправяме към вас архипастирски благослов и всесърдечни благопожелания по повод началото на новата академична учебна година.

В деня, отреден за честване Покрова на Божията Майка, молитстваме за всички вас – учащи и учащи се в обичния ни Богословски факултет - успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването ви като верни чеда на Църквата и достойни членове на Тялото Христово.

Мисията ви е благословена, защото е едновременно духовна и просветна, отговорна и свята. Дадено ви е да бъдете носители на светлината на познанието, добър пример и образец за всички, които чрез следването на Божиите заповеди търсят спасението и вечния живот. Бог е насочил стъпките ви в духовната ни Алма матер, където след усвояване на божествената наука и чрез полагане на усилия ще бъдете съработници Божии, разпространители чрез живота и словата си на благовестието Христово.

Скъпи студенти, придобивайте преподаваните ви знания и умения, защото от вас и вашата подготовка зависи бъдещето ни като Църква и Божи народ. „Духът на Истината“ и Премъдростта (Йн 16:13) да ви води и умножава свише даруваните ви таланти. Господ да ви укрепява на попрището, на което сте избрали да посветите живота си. Бог на всяко знание и Премъдрост да бъде с вас и Неговият Свети Дух да ви наставлява във всяка истина! На добър час!"

Деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов благодари на епископ Герасим за празничното богослужение. Той пожела и успешна учебна година на всички преподаватели и студенти от Богословския факултет.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки