Филм представя в Дечковата къща живота на едно семейство от края на ХІХ век


Филм представя в Дечковата къща живота на едно семейство от края на ХІХ век
30 Септември 2019, Понеделник


Той може да се гледа през 3D очила и на екран

Автор: Десант

Млади хора – съпруг и съпруга; двете им деца – момче и момиче; слугиня с усмихнати очи. Всички те се подготвят да посрещнат гости – друго семейство, мъжът в което е съдружник в бизнеса. Амбициозните предприемачи очакват пристигането на машини от Англия, за да започнат съвместно производство.

Има всичко, смятано за модерно през онзи период – фотоапарат „Кодак“, музикална кутия и телефон. Мебелите са „европейски“, сервизите за обяд и кафе – подходящи за заможна фамилия.

Съпругът и съпругата си разменят невинни забележки. Когато той казва „Кодак“, слагайки ударението върху втората гласна „а“, тя леко натъртва правилния вариант с ударение върху „о“. Когато тя подвиква на слугинята да поднесе обяда „веднага“, изговаряйки думата с ударение върху последната гласна „а“, получава добронамерена забележка, че „веднага“ е с ударение върху друга гласна.

Семейството определено се разделя с един начин на живот и приема по-европейски нрави. Вероятно това се определя от ролята им в обществото. Социалният статус е повишен от предприемаческия дух на мъжа и от стабилната подкрепа, която съпругата му дава с грижата за дома.

Такива са хората, направили от Габрово българския Манчестър.

Благодарение на филма, в който участват актьори от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, посетителите в Дечкова къща научават как се наричат предметите и местата в един дом от онзи период.

Филмът може да се гледа през 3D очила и на екран. Продукцията е с продължителност 8 минути.

Снимките в Дечкова къща са по проект на Регионален исторически музей - Габрово „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“, по обявената от Министерство на културата сесия за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства,  Тема 2 „Музеят като образователна среда“.

Партньори на РИМ – Габрово в реализиране на дейностите са: Средно училище „Райчо Каролев“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и музикална школа „Весела“.

В изпълнение на проекта са осъществени два вида заснемане: с 360-градусова камера, като дигиталното съдържание е предназначено за възприемане с очила за виртуална реалност и с кинокамера, което ще бъде използвано за популяризиране на музейния обект на образователни, туристически и културни форуми.

Режисьор на кратката кинолента е Васил Дуев, оператор е Емил Михов. Заснемането е осъществено от Емил Михов, Десислава и Вълко Пингелови, а в ролите са: Надежда Петкова, Димо Димов, Петко Койчев, Магдалена Славчева, Велислава Маринкова и младите пианисти от музикална школа „Весела“ Адриана Кънева и Мартин Богданов. Гримът е на Снежана Бенчева.

Източник: stovesti.info


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки